Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji spajanja železničkog koloseka na deonici Stara Pazova – Novi Sad na vijaduktu u plavnom delu Dunava. Time je svečano obeležen završetak građevinskih radova na toj deonici, a ceremoniji je prisustvovao i Oleg Belozjorov, generalni direktor RŽD-a. Do mesta na kojem je kolosek spojen, predsednik i predstavnici ruskih partnera došli su vozom komentarišući da pruga “izvanredno izgleda”.

– Ljudi su zaboravili šta su to vozovi. Meni je ovo lepše nego u Švajcarskoj – rekao je Vučić na ruskom jeziku prilikom susreta s predstavnicama ruske kompanije koja gradi ovu železničku deonicu.

On je istakao da će građani za šest meseci moći da se voze kompletno novom brzom prugom od Beograda do Novog Sada.

Prvi zamenik direktora RŽD Mansurbek Sultanov istakao je da je ta kompanija spremna da i dalje radi u Srbiji.

– Možete da pregovarate o pruzi Valjevo-Priboj-Vrbnica, to je mnogo važna pruga zbog Kosjerića, Priboja. Ovo je prelazak iz prošlosti u budućnost. Ovo je drugačija, nova Srbija, drugo lice Srbije. Nije važno šta god ko mislio u politici, ovo je neverovatna lepota. Za uživanje – rekao je Vučić.

On je napomenuo da je bio iznenađen kada mu je predsednik Rusije Vladimir Putin pričao da je u RŽD zaposleno 1,2 miliona ljudi.

– Sve što su uradili je fantastično, sve stanice su nove, čiste, nema urušenih kao nekada… Ogromna promena – konstatovao je Vučić.

Radovi na izgradnji vijadukta počeli su 1. novembra 2017. godine, njegova dužina je tri kilometara, a visina pojedinih stubova oko 26 metara. Vijadukt je projektovan na izlazu iz tunela Čortanovci ispred Sremskih Karlovaca i proteže se u plavnom delu Dunava.

Tunel Čortanovci predstavlja dve paralelne cevi ukupne dužine 2,2 kilometra. Radovi na njegovoj izgradnji počeli su septembra 2017. godine i završeni su sedam meseci pre roka.

RŽD Internešnl vrši modernizaciju i izgradnju železnica u Srbiji od 2014. godine. Ukupna vrednost ugovora iznosi 941 milion dolara, od čega se 800 miliona finansira iz sredstava državnog izvoznog kredita koji je vlada Rusije odobrila Vladi Srbije. Već je završena rekonstrukcija pruga Beograd-Pančevo, Resnik -Valjevo, a Srbiji je isporučeno i 27 dizel motornih vozova ruske proizvodnje.

Deonica Stara Pazova – Novi Sad dužine je 40,44 kilometra pruge Beograd-Budimpešta za brzine vozova do 200 kilometara na čas.

Na pitanje predstavnika RŽD kakvi su budući planovi posle završetka deonice Stara Pazova – Novi Sad, Vučić je ukazao da su krenuli pregovori oko izgradnje jedinstvenog dispečerskog centra u Makišu, zatim u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Požegi, čime će se uvezati ceo železnički sistem, a počeli su pregovori oko pruge Valjevo-crnogorska granica.

– Očekujemo potpisivanje ugovora za 210 kilometara pruge kroz celu zapadnu Srbiju do kraja godine – objasnio je predsednik Srbije.

Problemi kao u vreme kralja Milana

Vučić je izjavio da je prilikom izgradnje železnice imao “slične probleme” kao i kralj Milan Obrenović kada je gradio prugu od Beograda do Niša, jer je i kralj, kao i on lično, imao neke koji su mu pričali da to ne radi.

– Danas je nemoguće izgraditi prugu koja ide 200 kilometara na čas za tri godine – rekao je Vučić i ukazao da na vreme izgradnje pruge utiču mnogi faktori.

– Izgraditi prugu za tri godine kojom će vozovi da idu 200 kilometara na sat moguće je možda jedino u Kini. Ovde je nemoguće, pogotovo zbog geologije – objasnio je Vučić i najavio izgradnju pruge od Beograda do Crne Gore, ali da to može da se očekuje za četiri, pet godina.

Nikad više sankcije na Drini

Aleksandar Vučić je istakao da je više puta razgovarao sa Kristijanom Šmitom, novim visokim predstavnikom u BiH, i naveo da će uvek pričati sa svima.

– On je više puta pomogao Srbima – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da će Šmitu reći da je Srbija protiv Bonskih ovlašćenja i Inckove politike i da je svaka akcija protiv Republike Srpske katastrofalna za stanje u regionu.

– Pri tome, da imate u vidu, Šmit je jedan fantastično inteligentan čovek, vrsni i veoma iskusan političar. Nadam se da će imati više takta i želeti da čuje i srpsku stranu – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da imamo najbolje odnose ikad sa Republikom Srpskom.

– Nikada ne smeju da nam se ponove sankcije na Drini, olajavanja i svađe. Ja razumem poziciju Srpske, i da sam na njihovom mestu isto bih se ponašao. Ali i oni moraju da razumeju poziciju Srbije. Mi imamo više od 60 odsto stranih direktnih investicija sa Zapada. Nemam pravo da ugrozim takvu poziciju Srbije – kazao je on.