pixabay.com

Vlasnici kućnih ljubimaca u Južnoj Koreji pozvani su na oprez nakon što su mačke izazvale više od 100 požara u poslednje tri godine, saopštili su vatrogasni zvaničnici Seula.

U saopštenju seulskog odeljenja za požare i katastrofe se navodi da su mačke izazvale ukupno 107 požara u kućama između januara 2019. godine i novembra ove godine, prenosi CNN.

Veruje se da su mačke izazvale požar uključivanjem električnih šporeta, jer mogu da ih uključe skakanjem po dugmićima osetljivim na dodir, a kada se pregreju, uređaji se mogu zapaliti.

Četiri osobe su povređene u požarima, od kojih je nešto više od polovine izbilo dok su vlasnici kućnih ljubimaca bili napolju, dodaje se u saopštenju.

Ovo odeljenje je, takođe, savetovalo vlasnike mačaka da uklone zapaljive predmete i predloženo je korišćenje električne ringle sa funkcijom automatskog zaključavanja kako bi se sprečio rizik od požara.

Prema navodima odeljenja, u periodu od januara do septembra 2019. dogodio se 31 takav požar, što je značajno povećanje u odnosu na samo osam u 2016. godini.

Ovaj problem, međutim, nije samo prisutan u Južnoj Koreji, pošto su prema podacima “American Humane As sociation”, kućni ljubimci odgovorni za oko 1.000 požara u kućama u SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here