pixabay.com

Ako imate mačku u kući, verovatno ste primetili da vaši mačji prijatelji vole noću da spavaju pored vas. Međutim, oni to ne rade samo zato što im se sviđate. Stručnjaci za mačke veruju da postoji mnogo razloga zbog kojih mačke vole da spavaju pored ljudi.

Pre svega, one to rade zbog topline i sigurnosti, otkriva predsednica Međunarodnog udruženja mačaka Viki Džo Harison u intervjuu za “Njuzvik”.

Iako mogu da odluče da spavaju na radijatorima, ljudi mačkama pružaju ne samo toplinu, već i osećaj da su zaštićene od spoljnih pretnji.

– Kada vaša mačka spava sa vama, to znači da vam veruje i da se oseća bezbedno sa vama. To takođe znači da veruje da ćete joj obezbediti dodatnu odbranu ako bude potrebno – rekla je Viki Džo Harison.

Na taj način, mačke mogu da se osećaju zaštićeno i od drugih kućnih ljubimaca ukoliko borave u kući, navodi još jedan stručnjak, Pem Džonson-Benet iz udruženja Cat Behavior.
Mačka tada oseća da neće postati “žrtva zasede” druge životinje.

Pored toga, krevet je i mesto sa “najkoncentrisanijim izvorom poznatih mirisa”, što je veoma važno za mačku, rekla je Džonson-Benet.

Viki Džo Harison dodaje da mačke svoj miris šire i samo ležeći sa vama u krevetu, ispunjavajući tako jednu od svojih prirodnih potreba – obeležavanje teritorije.

Ali ipak, da bi se mačka osećala udobno pored vas, mora da ima vezu sa vama. Zato budite sigurni da ako mačka noću legne pored vas – u dobrim ste odnosima s njom, ocenjuje Harisonova.

– Ako vaša mačka spava sa vama, to ukazuje da uživa u vašem društvu i da želi da provede vreme sa vama – navodi ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here