pixabay.com

Nacionalna fondacija za spavanje (NSF) sugeriše da psi mogu provesti pola dana, ako ne i više, u stanju mirovanja. Njihovo dremanje ponekad je isprekidano sanjanjem. Barem to zaključuju vlasnici kada vide svoje pse da nepravilno dišu, mašu nogama u vazduhu i povremeno energično zareže dok čvrsto spavaju.

Šta takvo ponašanje znači i sugeriše li da psi stvarno sanjaju? Ako da, o čemu sanjaju? “Njuzvik” se za odgovore na ova pitanja obratio stručnjacima.

– Ne postoji način da se tačno zna, ali verujemo da psi sanjaju o svakodnevnim pojavama i interakcijama – rekao je dr Džeri Klajn, glavni veterinar Američkog kinološkog kluba (AKC).

Međutim, Zazi Tod, autorka knjige Wag: The Science of Making Your Dog Happy, navodi da stručnjaci zapravo mogu samo da nagađaju o tome šta psi sanjaju.

– Ne možemo da pitamo pse šta sanjaju, ali možemo dobiti neke naznake iz onoga što znamo o snovima. Ljudi sanjaju tokom REM faze sna, a verovatno isto vredi i za pse. Tokom REM faze naši mišići su paralizovani tako da ne možemo da se krećemo. Šezdesetih godina je francuski naučnik po imenu Mišel Žuve napravio eksperiment kako bi video šta će se dogoditi kada uklone deo mačjeg mozga kako bi zaustavili tu paralizu. Mačka se u snu ponašala kao da vreba i hvata miša. Na osnovu toga možemo da pretpostavimo da psi sanjaju stvari koje im se događaju u svakodnevnom životu – možda idemo u šetnje, igramo se loptom i slično – kaže ona.

Naučnici su relativno sigurni da su životinje sposobne da uživaju ​​u prilično složenim snovima i da se mogu setiti i reprodukovati duge nizove događaja u svojim mislima dok spavaju. To može uključivati ​​bilo šta, od vremena provedenog u radosnoj jurnjavi za miševima do susreta sa drugim psima u parku.

Zašto se psi trzaju u snu?

Kako su ljudski snovi ponekad neugodna iskustva, nije nerazumno zaključiti da psi takođe mogu imati noćne more.

– Iako je možda teško gledati psa koji proživljava noćnu moru, vlasnici bi trebalo da se uzdrže od iskušenja da ga probude. Neke pse to će samo uplašiti – izjavila je stručnjak za ponašanje i dresuru pasa Fana Ister.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here