EPA/Anthony Anex
Roman Abramovič

Ruski oligarh Roman Abramovič je u više navrata, putujući u Moskvu i Kijev, prenosio poruke predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog. Bivši vlasnik Čelsija u nekoliko navrata boravio je u Tel Avivu i Istanbulu.

Prema pisanju londonskog lista Roman Abramovič je u više navrata svojim privatnim avionom iz Istanbula preletao Crno more na putu ka Kijevu i Moskvi prenoseći poruke dvojice predsednika čije se zemlje nalaze u ratu.

Tajms navodi da je Abramovič svojim privatnim avionom u sredu poleteo sa istanbulskog aerodroma “Ataturk” preleteo Crno more i u blizini ruskog crnomorskog grada Soči ušao u ruski vazdušni prostor, nakon čega je ubrzo isključio signal za praćenje.

Te večeri, piše Tajms, isti avion je poleteo sa aerodroma Vnukovo u Moskvi, i vratio se u Istanbul.

U Moskvi, Abramovič se susreo sa Putinom, dajući mu rukom pisanu belešku predsednika Zelenskog, u kojoj su navedeni uslovi na koje bi Ukrajina pristala kako bi se okončao rat.

Navodno, prvobitan Putinov odgovor bio je nedvosmislen: “Reci mu da ću ih potući”.

Vrativši se u Istanbul, Abramovič je sreo Rustema Umerova, ukrajinskog biznismena i političara i poreklom je Tatar sa Krima.

Abramovičev privatni avion u više navrata je registrovan u Izraelu i Turskoj, a lideri tih zemalja takođe su uključeni kao posrednici u pregovorima između Kijeva i Moskve.

Tokom boravka u Turskoj, Abramovič se sastao sa Ibrahimom Kalinom, višim spoljnopolitičkim savetnikom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Iako, to niko nije zvanično potvrdio, više neimenovanih izvora je potvrdilo da Abramovič ima “blagoslov” i Putina i Zelenskog za svoju posredničku misiju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here