pixabay.com

Šetnje pružaju vežbu, što je dobro za telo vašeg psa. Takođe su mentalno stimulativne za psa, koji može da njuši zanimljive mirise, upoznaje druge ljude i pse i jednostavno istražuje svet napolju.

Mali broj pasa ne bi trebalo da ide u šetnje. Psi koji ne bi trebalo da idu u duge šetnje (ili eventualno u bilo kakve šetnje uopšte) uključuju one sa zdravstvenim problemima ili fizičkim problemima koji ih sprečavaju da bezbedno i udobno uživaju u šetnji. Neki psi jednostavno ne uživaju u dugim šetnjama zbog straha, anksioznosti ili iz drugih razloga.

Odgovor na ovo pitanje zavisi od starosti psa, rase i drugih faktora. Štenci treba da se šetaju kraće od odraslih pasa. Štenci imaju puno energije, ali ne i mnogo izdržljivosti, pa se lako umaraju, tako da se najbolje snalaze u čestim, ali kratkim šetnjama, od oko pet do deset minuta.

Starijim psima će uglavnom biti dovoljna jedna ili dve šetnje dnevno, od oko 20 do 30 minuta. Možete i duže ako je vaš stariji pas u odličnoj formi, želi da nastavi i ne pati od šepanja ili preterane ukočenosti nakon odlaska u duže šetnje. Većina odraslih pasa rado ide u onoliko šetnji koliko ih vi izvodite. Ciljajte na najmanje dve šetnje dnevno i nemojte se plašiti da ubacite dodatnu šetnju ili dve ako imate vremena.

Malim rasama, kao što su čivave, maltezeri, pomeranci i jorkširski terijeri, obično su potrebne kraće šetnje. Te male noge moraju da se kreću mnogo više da bi prešle istu udaljenost kao veći pas sa dužim nogama. Psi poput boksera, buldoga i mopsa takođe mogu da zahtevaju kraće šetnje. To je zato što te divne kratke njuške mogu otežati disanje psa, posebno tokom vežbanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here