EPA/Stephanie Lecocq
Predsednik Češke Petr Pavel

Novoizabrani predsednik Češke, penzionisani NATO general Petr Pavel, učestvovao je 1993. godine u operaciji spasavanja 55 francuskih vojnika iz zone sukoba Srba i Hrvata u istočnoj Hrvatskoj. O toj operaciji, “Oluji”, Srbima, kao i svom viđenju situacije tadašnjih dešavanja govorio je 2019. u intervjuu za češke medije.

Pavel je rekao da mu je ta operacija Unprofora, zbog koje je odlikovan Ordenom francuske Legije časti i Češkom medaljom heroja što mu je omogućilo da koristi reč “heroj” na izbornim plakatima, bila najstresniji trenutak koji je doživeo u vojnoj karijeri.

– Mislim da je to bio trenutak u kojem sam došao najbliže tome da izgubim život – rekao je Pavel.

O Srbima, Hrvatima, “Oluji”…

– Hrvatska je gubila strpljenje sporim oslobađanjem teritorija u sektoru u kojem se nalazio naš bataljon. Srbi su to zvali Srpskom Krajinom. Radi se o području oko Plitvičkih jezera, od Knina na jugu do Karlovca na severu. Kasnije su pokrenuli operaciju “Oluja”, čiji cilj je bio brzo uspostavljanje kontrole i proterivanje Srba iz tog područja. U isto vreme, radilo se o području na kojem su Srbi živeli vekovima. Deo Srba je imao osećaj da imaju pravo na tu teritoriju. Mnogi Srbi su tokom istorije tamo prolivali svoju krv – rekao je Pavel u intervjuu, koji je objavio portal “Indeks”.

On je naveo da se francuski bataljon spletom okolnosti i nekih ranijih odluka, našao u situaciji da su ih Srbi blokirali.

– Potcenili su Balkan, nisu razumeli da to nije Čad ili Alžir i da ne možete da komunicirate s lokalcima preko puščane cevi. Mi smo imali i prednost što se tiče jezika, ali iznad svega mi nismo delili takav odnos prema lokalcima, uvek smo birali kontakt – kazao je Pavel.

Prema njegovim rečima, hrvatske kriminalne bande povremeno su upadale u francuski sektor i brutalno ubijale lokalne Srbe.

– U jednom takvom slučaju Srbi su hteli da intervenišu, a Francuzi, motivisani pokušajem da spreče konflikt, sprečili su srpsku jedinicu da uđe dublje prema području u kojem su hteli da postave zasedu – rekao je češki general.

Ispričao je i kako su potom Srbi “blokirali” francusku jedinicu.

– Deo srpskog konvoja je prošao, radilo se o dva vozila, a Francuzi su blokirali ostale. U međuvremenu su dva srpska vozila upala u hrvatsku zasedu u brdima, a Hrvati su brutalno ubili 23 Srbina. Srbi su potom iskopali 23 groba odmah pokraj francuske baze kako bi ih podsetili na to što su uradili. Hteli su da im poruče: “Ovo je vaša krivica jer nam niste dozvoliti da im pomognemo”. To je eskaliralo situaciju. Potom su blokirali Francuze, praktično su ih tretirali kao neprijateljsku jedinicu – istakao je Pavel.

Posle pregovora postignut je dogovor koji je, prema rečima Pavela, bio vrlo bolan za Francuze.

– Transporter je morao da ostane tamo, a vojnici su mogli sa sobom da ponesu samo lične stvari i oružje – naveo je Pavel i dodao:

– Bili smo više teret i za srpsku i za hrvatsku stranu. U napetim situacijama oko Benkovca, Srbi koji su se vraćali s položaja su nam više puta rekli: “Zašto ste ovde? Zašto imate oružje i transportere, a nećete da se borite sa nama protiv Hrvata koji su nas napali”. Teško im je bilo objasniti u tako napetoj situaciji da nam naš mandat to ne dozvoljava. Imali smo oružje, ali smeli smo da ga koristimo isključivo u samoodbrani – kazao je Pavel.

U tom intervjuu ispričao je i da mu je u jednom trenutku srpski zapovednik uperio pušku u vrat i da je tome prisustvovao i njegov tadašnji zamenik Aleš Opata.

– Bio sam impresioniran kad mi je Aleš Opata, u trenutku kad srpski zapovednik nije gledao, šapnuo: “Zapovedniče, ubiću ga, zar ne?” Samo sam mu rekao: “Aleš, nemoj ništa da radiš” – ispričao je, između ostalog, Pavel u intervjuu od pre tri godine.

1 COMMENT

  1. A kada ga je voditeljka sa češke televizije pitala o “sramotnom NATO bombardovanju Srbije” – rekao je da su to učinili da bi sprečili Srebrenicu !!! – znači “preventivno” uništavali našu zemlju, ubijali decu i okupirali KiM, pod izgovorom zločina streljanja zarobljenika koji jesu delom učinili Srbi, ali su za najveći broj ubijenih odgovorni Britanci i Holandjani – pa što nije njih NATO bombardovao – npr da prevenira Srebrenicu u Škotskoj !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here