Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
08:11
Z. Vicelarević - Vesti A

Pobeda života nad smrću

U hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu na Galusu služeno je večernje sa iznošenjem plaštanice i statije, plač majke Božje. Obeležavanju najtužnijeg dana svih hrišćana prisustvovao je veliki broj vernika, iako su u toku radovi na renoviranju ove svetinje.

Z. Vicelarević
Hram bio premali da primi sve vernike

- Za mene je ovo najtužniji dan kod hrišćana. Dok sam ulazio u naš hram osetio sam kako me obuzima neka jeza videvši tugu na licima ljudi koji su već došli. Osetila se drugačija atmosfera nego drugim danima i drugim praznicima. Znamo da posle ovoga dolazi najsrećniji dan, pa ćemo to umeti da proslavimo u krugu porodice - kaže Marko Gorijanac iz Frankfurta, koji je za Veliki petak došao sa majkom Mirjanom.

Slavica Radišić iz Noj Izenburga je na Veliki petak došla u hram Vaskrsenja i zbog jednog narodnog običaja.

Z. Vicelarević

- Po nekom našem običaju, samo na Veliki petak poklanjamo se Hristovom grobu i zamislimo jednu želju za koju se posle nadamo da će da se ostvari. U našem hramu postoji Hristov grob urađen po uzoru na originalni u Jerusalimu - rekla je Slavica koja nije htela da kaže koja joj je bila želja.

To nisu uradile ni njena ćerka Jasmina Mitrović, a ni snaja Jovana Nenadović Mitrović sa kojima se Slavica poklonila Hristovom grobu.

Ponosni otac Đorđe Kojić je došao sa decom u hram. Tu su Dejan, Nadica i Ružica Kojić kao i njihov brat Dušan Đurić (4) i drugarica Sonja Vasiljević.

- Mi znamo da će ova tuga sa vaskrsenjem Isusa da se pretvori u pobedu hrišćanstva. To je pobeda života nad smrću - najavio je Đorđe koji je u hramu gotovo svakodnevno jer pomaže oko radova. Đorđe je i jedan od ktitora hrama i svoju decu uči od malih nogu pravoslavlju.

Nadica Kojić je sada prvi put videla kako se plaštanica iznosi i kaže da se u njenoj rodnoj Banji Koviljači isto tako radi, samo što se umesto krsta na čelu kolone nalazi crkvena zastava.

Nakon iznošenja plaštanica, služba u hramu je nastavljena čitanjem psalmi do jutra. Na Veliku subotu služeni su sveta liturgija i pričešće, a vaskršnjim jutrenjem, pola sata pre ponoći, počelo je vaskršnje slavlje koje je nastavljeno svetom vaskršnjom liturgijom. Ne pamti se da je ovoliko naroda došlo na Vaskrs u naš hram, moglo se čuti iz mase ljudi.

Vezani za crkvu

Porodica Karbunarević iz Frankfurta došla je u kompletnom sastavu. Bili su tu mama Tatijana, tata Ivica i ćerke Klaudija i Ana Lioni.

- Danas je Veliki petak, dan kada je raspet Isust Hristos. To je tužan dan i mi smo ovde da podelimo tugu sa svim pravoslavnim hrišćanima. Poklonili smo se grobu i prisustvovali smo iznošenju plaštanice - rekla Tatijana.

Njen suprug Ivica, koji je dosad nekoliko puta obišao Hilandar, Jerusalim i brojne druge hrišćanske svetinje, dodaje:

- Mi smo porodica koja je jako vezana za crkvu. Nedelja je za nas dan posvećen našoj veri i ako nismo u našem hramu ovde, onda smo u nekoj drugoj pravoslavnoj ckrvi ili u nekom manastiru u nekoj drugoj zemlji.

POVEZANE VESTI

NEMAČKA Bratska podela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online