Nedelja 9. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 10.12.2010.
12:27 >> 13:06h
Danas A

Srbin predsednik nezavisnog Kosmeta?

Potencijal srpskih glasača na Kosovu i Metohiji je 30 poslanika i to može dovesti da sledeći predsednik Kosmeta bude Srbin, rekao je Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke.

Slobodan Petrović
 

"Mogućnosti Srba u kosmetskim institucijama su ogromne. Njima je zagarantovano, po Ustavu Kosova, bar jedno ministarsko mesto, kao i bar deset mesta u parlamentu. Opšta decentralizacija proširila je nadležnosti, što znači da imamo ingerencije nad sudstvom i policijom na lokalnom nivou. Zatim, lokalne zajednice mogu da donose zakone i ubiraju takse. Obrazovanje je za srpsku zajednicu, po Ustavu, po planu i programu Republike Srbije. Kada je reč o zdravstvu, novcem Kosova obavezna je izgradnja kliničko zdravstvenih centara u svim većim srpskim sredinama. Zagarantovan je budžet za srpsku zajednicu“, rekao je Petrović u intervjuu za "Danas".

On je dodao da i minimum poslanika i ministara iz redova Srba predstavlja za kosmetske Albance i pripadnike drugih manjinskih zajednica nemogućnost da, po Ustavu, donesu zakone ili bilo kakvu odluku bez pristanka predstavnika Srba.

Petrović je rekao i da bi, zbog rasutosti albanskih glasova, srpska stranka mogla da bude vodeća u privremenoj Skupštini Kosmeta i da bez nje nema odluka.

Privremeni kosmetski parlament ima 120 poslanika, za Srbe je po zakonu predviđeno 10 mesta a u zavisnosti od izbornog rezultata taj broj bi mogao biti i 30.

Govoreći o predstojećim pregovorima između Beograda i Prištine, Petrović kaže da još nije jasno sa kakvim će planom zvanični Beograd izaći.

"Prištinska strana ima svoju platformu. Ona je manje-više poznata široj javnosti, za razliku od beogradske strane, u čije planove niko nije upoznat“, kaže Petrović.

On je rekao da je SLS je pojedinačno najjača srpska stranka "južno od Ibra", koja u Vladi Kosova ima dvojicu ministara, za povratak i zajednice i za rad i socijalnu zaštitu, a obavlja vlast u novoformiranim opštinama Gračanica, Štrpce i Klokot.

Petrović ističe da su predstavnici SLS u vlasti za tri godine obezbedili posao za 2.500 Srba, izgradili oko 200 stanova za povratnike, počeli gradnju Kliničkog centra u Gračanici i uverava da će posle izbora za Skupštinu Kosova, u nedelju, 12. decembra, uraditi još više.

POVEZANE VESTI

Petak 10.12.2010. 12:39
jadac !
Petak 10.12.2010. 13:07
Ima li kraja ovim hohštaplerima ? Bukvalno mi je pripala muka kada sam pročitala ovu " vest ".
Petak 10.12.2010. 12:53
Човече!!! Како је тамо добро... ајмо сви на КосовУ
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online