Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.10.2013.
12:42
J. Arsenović - Vesti A

"Slučaj Rea": Država traži kompromis

Srpsko Ministarstvo pravde i državne uprave uputilo je dopis sudu u Valjevu u kojem predlaže da se spor Nataše i Roberta Matijevića sporazumo reši u cilju zaštite najboljeg interesa njihove ćerke Ree.

Nataša Matijević na protestu građana u Ljigu
 

- Tu je problem truo od samog početka, neću da komentarišem odluke suda Hrvatske, ali ako imate nekoga ko nije u stanju da vodi adekvatnu brigu o detetu, ko zlostavlja majku deteta, a donesete presudu kojim se dozvoljava takvom roditelju da viđa dete, onda tu očigledno postoji neki problem - izjavio je ministar pravde Srbije Nikola Selaković.
 

Očekuju razumevanje u Hrvatskoj

Srpsko Ministarstvo pravde uputilo je dopis i centralnom izvršnom organu Hrvatske pozivajući se na član sedam Haške konvencije. Taj član podrazumeva sporazumno rešavanje spora i postizanje dobrovoljnog povratka deteta i sprečavanje daljih eventualnih opasnosti po dete.

Srpska javnost listom se stavila na stranu zlostavljene majke Nataše, a najodlučiniji su bili građani Ljiga koji su "živim zidom" pre tri dana sprečili lokalne socijalne službe da dete predaju ocu Robertu, kako je presudio Osnovni sud u Valjevu.


U međuvremenu, dok opasnost ne prođe, majka je sa troipogodišnjom ćerkom napustila porodičnu kuću u Ljigu i nalazi se na sigurnoj lokaciji u Beogradu. U policiji je novinarima rečeno da za Natašom nije raspisana poternica zbog nepoštovanja sudske odluke.


Da su se i državni organi uključili u akciju s namerom da pomognu majci i detetu govori i to da ceo slučaj nije mogao da protekne bez Aleksandra Vučića. Tako je ministar Selaković otkrio da je od prvog potpredsednika informisan da je majka male Ree još u trudnoći zlostavljana.

Ljubav ili pare?

Sudija Ilić kaže da je Nataša nakon presude imala opciju da dete vrati ocu ili da se sa ćerkom vrati u Zagreb do okončanja razvoda, kada je otac bio obavezan da im plati stan i sve troškove.
- Pa on joj to nije obezbeđivao ni dok su bili u braku - čudi se Ilićevom objašnjenju Vesna Stanojević i dodaje da bi država konačno trebalo da odluči da li je za dete važnije materijalno obezbeđenje od ljubavi i sigurnosti? Robert Matijević je, inače, bivši finansijski inspektor i šef hrvatske carine.

Neki građani Ljiga bave se i moralnim likom sudije koji je presudio u korist problematičanog oca, pa su se već u gradu javile glasine da je od Roberta Matijevića primio mito.


- Strašno me bole priče da me je Matijević, kojeg inače ne poznajem, potplatio i da radim nažao samohranoj majci - požalio se sudija Milutin Ilić, tvrdeći da bi ovako presudio i da se radilo o njegovoj rođenoj sestri.


- Nataša Matijević je u Zagrebu dobila starateljstvo nad detetom, ali pošto je u toku brakorazvodna parnica, ona nije smela da napušta grad. Pošto je pre tri godine pobegla iz Zagreba, otac je tražio svoja prava. Sve je rašeno po zakonu i od ovolikog odlaganja izvršenja samo će Srbija imati štete - dodaje Ilić.


Iz nevladinih organizacija koje se bave nasiljom u porodici ne mogu da shvate da se zakoni primenjuju bez imalo osećaja za pravdu i interese deteta.


- Šta je sa interesom male Ree koja treba da se preda ocu nasilniku - pita se Vesna Stanojević, direktorka beogradskog Savetovališta protiv nasilja u porodici.
Ona podseća da se majka od nasilnog muža krila u Sigurnoj kući u Zagrebu.


- Od kolega iz Zagreba sam još 27. januara 2011. dobila dopis u kojem su mi potvrdili da je Nataša sa ćerkom primljena u Sigurnu kuću 16. decembra 2010. Ako sud kaže da je ona otela sopstveno dete, gde je trebala da bude Nataša sve ovo vreme dok traje brakorazvodna parnica, bez rodbine, bez prihoda, a u blizini supruga nasilnika - pita se rezignirano Vesna Stanojević.

POVEZANE VESTI

Subota 19.10.2013. 14:24
ove budale iz vlade 14 godina samo govore on nekom kompromisu , mada tako je i sloba pricao , pa smo sve do sada i izgubili tzvim kompromisima. NATASA ne sme da veruje u drzavu , drzava ce je prevariti , kao sto je drzvava (cinovnici) prevarili sve do sada od 2000 pa do danas. a sudstvo nam je tek katastrofA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online