Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.04.2010.
15:49
Tanjug A

Đorđević: "Slučaj Artemije" podelio episkope

Verski analitičar Mirko Đorđević izjavio je danas da se od Sabora Srpske pravoslavne crkve očekuje rasplet oko "slučaja vladike Artemija", a da bi Sabor o tome mogao da odlučuje i nekoliko dana jer su episkopi po tom pitanju podeljeni.

Mirko Đorđević

"Sabor bi trebalo da konačno proceni o čemu je reč, ali treba imati u vidu da su finansijsko poslovanje eparhije i rad sudskih organa odvojeni od vladikinog sukoba sa Crkvom", rekao je Đorđević Tanjugu.

"Ukoliko se utvrdi kanonska odgovornost vladike Artemija, rasplet neće teći ni lako ni brzo i Sabor će svakako raditi više dana jer su mišljenja u episkopatu podeljena", rekao je Đorđević.

Ovoga puta, kako je rekao, rasplet će biti jasan tek kada finansijska komisija podnese izveštaj i kada sudski organi koji vode istragu na građevinsko-pravnom području okončaju svoj deo posla.

Đorđević je ocenio da će se ovi problemi o kojima se raspravlja odraziti i na odnose crkve i države budući da se, kako je rekao, vladika Artemije u nekoliko navrata usprotivio državnim odlukama.

On je dodao da se podela u episkopatu SPC ne može baš tačno izraziti brojevima, ali je jasno, tvrdi Đorđević, da ona postoji i oko drugih pitanja pa da stoga vredi "sačekati makar prve vesti sa Sabora jer do sada zvanično nije objavljen ni dnevni red zasedanja“.

"Mislim da je podela za sada pola - pola pa ćemo videti šta će diskusija pokazati, da li će se ići na kanonsko optužnicu pred duhovnim sudom, ili će se naći neko drugo rešenje", rekao je on.

Na Saboru će se rasptavljati i o drugim pitanjima, liturgijskim temama, o novim arondacijama unutar eparhija, a verovatno i o smeni članova Sinoda jer je nekima, kao na primer mitropoltu Amfilohiju, istekao mandat.

"Sabor će najverovatnije popuniti Sinod novim članovima, a to je redovnan posao i tu neće biti problema jer je izbor crkvene vlade rutinski posao", zaključio je Đorđević.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.04.2010. 18:58
Озбиљна новина која држи до себе бира и реномиране коментаторе појединих догађаја. Како може неко да веродостојно коментарише било шта што се догађа у Цркви а да није верник? Молим Вас немојте да нас вређате оваквим коментаторима, доста нам је и инсајдера унутар наше мајке Цркве.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online