Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.11.2013.
05:19

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sajam knjiga u Beogradu (5): Umivanje državnog obraza

Budući da država Srbija ove godine nije imala nacionalni štand na sajmu knjiga u Frankfurtu, koji je održan od 9. do 13.oktobra, čast i obraz zemlje spasli su srpski književnici iz dijaspore i "Vesti".

Srpski štand u Frankfurtu
 

Štand pod brojem F144 u hali 5.1. obezbeđen je prilozima članova Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta i njihovih prijatelja, a na njemu su bila izložena književna ostvarenja stvaralaca iz rasejanja kao i bogata ponuda Knjižare "Vesti", počev od beletristike, memoarske, istorijske, verske i dečje literature. Svoja izdanja samostalno su u Frankfurtu predstavile izdavačke kuće iz Srbije Kreativni centar, Evro đunti i Akademska misao.

Ako je za utehu, nemaran odnos nadležnih državnih institucija Srbije prema pisanoj reči i izdavaštvu donekle je popravilo Međunarodno udruženje izdavača (International publishers ašociation - IPA), koje je u svoje redove, upravo tokom Frankfurtskog sajma, primilo Udruženje izdavača i knjižara Srbije (UIKS). Generalni sekretar UIKS-a Vuk Vukičević tim povodom je ocenio da će to omogućiti da izdavaštvo još značajnije doprinosi promovisanju srpske kulture u svetu.
 

Dijaspora na štandu

Kancelarija Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, tokom beogradskog Sajma knjiga ,organizovala je štand na kojem je predstavljeno oko 35 autora iz rasejanja i regiona. Predstavljeni su takođe i srpski časopisi i novine u dijaspori, kao i rad pojedinih klubova i udruženja. Bio je priređen program za decu na kome je Ljubivoje Ršumović čitao svoju poeziju. Istog dana predstavljene su i budimpeštanske "Srpske nedeljne novine", kao i nova zbirka poezije "Zrno ludosti" Dragana Jakovljevića.

 

Promovisan je i almanah "Večiti ram" u izdanju Umetničkog udruženja Milutin Alempijević iz Frankfurta na Majni, kao i Izdavački centar Srba u Makedoniji, te knjiga poezije "Naiskap" Jelene Ćirić iz Praga, kao i roman "Lujka iz rimske ledare" Nikole Mamule iz Italije. Održana je, između ostalog, i video prezentacija o očuvanju kulture i tradicije srpskog naroda u Nemačkoj, a Svetlana Matić iz Beča predstavila je svoju knjigu "Igra".

Naionalnog štanda Srbije, odnosno zajedničkog nastupa Ministarstva kuluture i Udruženja knjižara i izdavača nije takođe bilo ni na Međunarodnom sajmu knjiga u Moskvi septembra ove godine. Kao jedini izlagač iz Srbije samostalno je učestvovala izdavačka kuća Evro đunti. Na toj manifestaciji pisane reči jedino su, kao gosti, prvi put zvanično boravili predstavnici UIKS i to na poziv Udruženja izdavača Rusije.

U delegaciji su bili predsednik i generalni sekretar UIKS Dejan Papić i Vuk Vukičević, koji su učestvovali na nekoliko međunarodnih skupova u okviru programa moskovskog sajma knjiga. Među autorima čije su knjige ponuđene ruskim izdavačima su Aleksandar Gatalica "Veliki rat", Mirjana Đurđević "Kaja, Beograd i dobri Amerikanac", Dejan Stojiljković "Konstantinovo raskršće", zatim Dragan Velikić, Petru Krdu, dr Draško Ređep, Mirko Demić, Igor Marojević...

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online