„ABA može da počne – ovo nije rat Partizana i Crvene zvezde!“

Foto: MN Press
Ostoja Mijailović

Ostoja Mijailović, predsednik KK Partizan, bio je gost na televiziji Prva gde je pričao o otkazivanju Skupštine ABA lige.

Domagoj Čavlović, doskorašnji predsedavajući ABA lige, u četvrtak uveče poslao je dopis klubovima ABA lige u kojem je naveo da nema potrebe da se Skupština održi.

– Partizan je pokrenuo inicijativu da se zakaže vanredna Skupština na kojoj će se doneti najvažnije odluke kako bi ABA liga mogla da počne – počeo je Mijailović na gostovanju u Jutarnjem programu i nastavio:

– Vratimo se korak unazad. Na prethodnim Skupštinama je usvojen kalendar ABA lige i Partizan je glasao da FMP, iako nije pravno sastavni deo ABA, da može da se takmiči. Dakle, ABA liga može da počne, pravi se predstava da ne može i to od strane gospodina Nebojše Čovića da tast Filipa Čovića, gospodin Tošković, predsedava ABA ligom.

Predsednik Partizana kaže da je to sukob interesa i da to klub ne može da prihvati.

– ABA liga može da počne, mi želimo da se nastavi, ali ne možemo da pravimo kompromis tamo gde ga nema – kaže Mijailović.

– Crvena zvezda je tokom prošle sezone tužila ABA ligu, zbog pravne dokumentacije. Tužba KKCZ odnosila se na ne uređenje pravne dokumentacije u vremenu kada je gospodin Čović bio ABA lige. Na Skupštini 27. maja jedna tačka se odnosila na vansudsko poravnanje Crvene zvezde sa ABA ligom. Nismo bili protiv toga. Mi jesmo glasali 27. maja pozitivno za sve odluke, ali kada smo dobili informaciju da u vansudskom poravnanju stoji ucena da gospodin Tošković mora biti predsedavajući ABA lige i da je to uslov da vansudsko poravnanje bude na snazi, tada smo se usprotivili i povukli naš glas. Ne mislim da tast od moga sina treba da predsedava ligom i mislim da je to krajnje nemoralan čin.

Domagoj Čavlović, prvi čovek Cibone i doskorašnji predsedavajući ABA lige, u dopisu u kojem se obratio klubovima u zaključku je napisao „laku noć“.

– Ako je izabran kalendar, onda ABA liga može da počne. Oni predstavljaju da liga ne može da počne jer je još uvek na snazi tužba KKCZ. Nije istina da ja moju kompaniju ne mogu da vodim ako imam neku tužbu protiv nje. Ona nesmetano funkcioniše do okončanja postupka.

Partizan traži da sud u Lozani bude glavni da on rešava sporove. Na pitanje da li je dobio podršku i neke druge ekipe, Mijailović kaže:

– Jesam, sve najjače lige na svetu, svima njima sudi sud u Lozani.

– Partizan želi da ABA liga bude regularna, da ABA ima regularni sud koji će rešavati sporove. Hrvatski sud i njihov zakon ne prepoznaje sukob interesa u sportu. Ovo je čist sukob interesa jer neko želi nekog iz svoje porodice da postavi.

ABA liga trebalo bi da krene početkom oktobra.

– Mi smo glasali za kalendar takmičenja, mi ne ucenjujemo ABA ligu. Želimo da se košarka igra, jedinu stvar koju ne možemo da prihvatimo je da tast Filipa Čovića bude predsednik ABA lige. To je glavna tačka sporenja.

Mijailović kaže da ovo nije rat Zvezde i Partizana.

– Ovo nije rat Crvene zvezde i Partizana. Poštujem navijače i uspehe koje je Zvezda ima. Poštujem sve što je Zvezda uradila za našu zemlju i naš region. Isto tako tražim da oni poštuju ono što je Partizan učinio. Moramo da se poštujemo, ali kompromis ne smemo da pravimo.

Na kraju, predsednik Partizana je podvukao:

– Meni ne smeta ni FMP, ni Zvezda. Smetaju mi potezi koji se povlače koji štete ABA ligi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime