EPA-EFE
Aljbin Kurti

Bivši poslanik Samoopredeljenja Haki Abazi navodi da je kosovskog premijera Aljbina Kurtija politički uništio Briselski sporazum i dodaje da je Kurti pristao na, kako kaže, “nagodbu” da u zamenu za članstvo u Savetu Evrope vrati zemljište manastiru Visoki Dečani.

Abazi kaže da je nesprovođenje Briselskog sporazuma narušilo i odnose Kosova sa međunarodim saveznicima.

– Kao rezultat ove taktike o kojoj govorim, odnosno neodržavanja izbora na severu zemlje, nesprovođenja Briselskog sporazuma i aneksa u Ohridu, izveštaji međunarodne zajednice će se pogoršati do tačke sankcija, što je problem samo po sebi, čak i u okviru strateškog partnerstva koje imamo i treba da imamo sa evropskom zajednicom za članstvo u NATO i EU. Ali, sada imamo i to da ćutke, premijer Kurti prihvata prenos imovine manastiru kao razmenu za članstvo u Savetu Evrope – kazao je.

Abazi navodi da bi zbog te Kurtijeve “nagodbe” nastao haos u skupštini Kosova da postoje stranke koje su u opoziciji.

Prema njegovim rečima, Kurti je na vlast došao suprotstavljajući se Zajednici srpskih opština, ali ju je nedavno prihvatio što je, kako kaže, takođe izazvalo nezadovoljstvo unutar pokreta Samoopredeljenje, ali i u odnosu na javnost.

Abazi smatra da je potpisivanje sporazuma za deeskalaciju situacije na severu kraj pozicije Kosova u pogledu pregovora.

Navodi da vladajuća stranka želi da kapitalizuje glasove na sledećim izborima.

– To su taktike, uopšte nema strategije za dijalog. Potpisivanje sporazuma o deeskalaciji u Bratislavi je okončalo poziciju Kosova u mogućnosti pregovora. Insistiranje SAD i EU prema Srbiji je insistiranje u okviru bezbednosnog okvira, a ne u okviru normalizacije odnosa. Ne da se prizna Kosovo, već da se otkloni mogućnost sukoba na Balkanu uz izgovor da Kosovo ne ispunjava svoja obećanja. Ovo Kosovo stavlja u izuzetno težak odnos sa EU i SAD, tako da ne vidim da može biti lakog izlaza iz te situacije osim pokušaja da se kapitalizuje populizam za glasove za sledeće izbore – zaključuje Abazi.

1 COMMENT

  1. Ako su nase budaletine na ovo pristale onda bolje da nas nema, ne treba nikakvi dil zbog manastira …

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here