EPA/Andrej Čukić
Premijer Crne Gore Dritan Abazović

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je danas da će aktuelna vlada trajati dok se ne formira neka druga.

– Duži je tehnički mandat nego prvi, mislim da smo efikasniji u tehničkom mandatu – rekao je Abazović u emisiji Načisto, prenele su podgoričke “Vijesti”.

– Ovakvo formiranje 44. vlade je za nas završena priča. Mandatar (Miodrag) Lekić je sve vreme bio strpljiv i tolerantan i spreman da razume sve perpsektive bilo kojeg političkog subjekta – kazao je Abazović.

On je naveo da je potpuno logično da kada želite da formirate vladu da imate “neki dokumentat oko glavnih magistralih pravaca”.

– Mi to nismo imali. Šta je naša spoljna politika, kako vidimo budućnost, na šta želimo da stavimo akcenat, koji su prioriteti rada vlade, to smo želeli da vidimo na papiru…. Nismo opcija koja zanemaruje važnost opšte diplomatske pozicije Crne Gore – istakao je Abazović.

On je naveo da treba da se zna da je Evropska unija u Crnu Goru uložila milijardu evra, od kada su u procesu EU integracija, da je njihov najveći saveznik SAD, da im pomažu ne samo u reformamana nego i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da Crna Gora ne može da bude država koja će zbog jednog kratkog vremenskog perioda sve da sruši što su bili zajednički projekti.

– Suverena smo država, parlamentarna demokratija i Ustav je prekršen onog trenutka kada predsednik (Milo) Đukanović nije dao mandat Lekiću iako je bilo jasno da ima većinu – naveo je Abazović.

Abazović je rekao da će Crna Gora “nakon predsedničkih izbora biti još više na pravom putu”.

– Evropska orijentacija raste i ona će odneti značajnu pobedu u odnosu na ostale retrogadne opcije – naglasio je Abazović. Kako je dodao njegov stav je da ne može da se ide na izbore bez Ustavnog suda “jer će se onda Šavnik i Podgorica desiti u celoj Crnoj Gori”.

Abazović je naveo i da računa da će DPS imati svoju kalkulaciju u odnosu na predsedničke izbore i stav međunarodnih parnera.

– Očekujem da se na njih izvrši mali pritisak da oni ne urade ono što su uradili 12. decembra. DPS nije glasao za sudije Ustavnog suda hoće da ima kontrolu nad Ustavnim sudom. Toga neće biti – kazao je Abazović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here