EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je večeras da je bio za to da se ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Jonakijija održi, ali ne po svaku cenu, kao i da su postojala dva scenarija do ponoći između subote i nedelje.

– Prvi je podrazumevao da 300-400 ljudi, među kojima i štićene ličnosti da budu u Cetinjskom manastiru, i scenario broj dva, da im policija kaže da nema uslova za to. Ja sam zastupao da se ustoličenje održi, ali ne po svaku cenu – naveo je Abazović.

On je dodao da je “bilo pretnji” da će crkva opet pokrenuti litije u znak protesta ukoliko im se ne omogući pravo na ustoličenje.

– Lako je sa Fejsbuka praviti se general. Da smo imali mrtvog patrijarha, da smo brojali ranjene, pitali bi me je li bila ispravna odluka ovakva ili onakva. Zato ja stajem iza odluke ministra MUP-a. Ministar unutrašnjih poslova na osnovu procene Agencije za nacionalnu bezbednost i Uprave policije nije želeo ljude da dovodi u rizik i zbog toga ne treba da snosi odgovornost – istakao je potpredsednik crnogorske vlade.

– Nije nemoguće da nećemo imati novog ministra MUP-a, ali nije nemoguće i da ćemo imati novog premijera. Ja ću nakon toga oboriti vladu, prestaću da dajem podršku vladi ukoliko smatram da čine nešto što je nepravedno – poručio je Abazović.

On je rekao da je prvobitni zahtev crkve bio da će tokom ustoličenja na Cetinju biti svenarodni sabor, ali je nakon više razgovora i objašnjavanja ukupne klime, MCP prihvatila korekciju.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here