EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

“Bivši Tužilački savet bio je ekstremno politizovan, i zato je bilo neophodno doneti izmene zakona, oko kojih je bilo velikih kontroverzi”, kaže Dritan Abazović.

Potpredsednik Vlade Crne Gore ocenio je da su kritike o Zakonu o tužilaštvu bile neutemeljene i da je tendencija tog akta bila da se dobije bolji Tužilački savet.

– Nadam se da će taj Zakon brzo biti u Skupštini, ali to je samo nada. Niko više ne može da optužije Demokratsku partiju socijalista ni opoziciju. Imamo većinu koja ne može da izabere članove Saveta – rekao je Abazović.

On je, na okruglom stolu na kome je Akcija za ljudska prava (HRA) predstavila izveštaj o radu Tužilačkog savjeta, naveo da se paradoksi nastavljaju.

– Članovi kojima će isteći mandati u januaru mogu da računaju da će u v.d. stanju moću da budu još neko vrijeme – rekao je Abazović.

On je naveo da je bilo konkretnih kritika na zakon ali da ostaje pri stavu da je dobar i da je u ogromnom broju usklađen sa predlozima Venecijanske komisije.

Kritike, kako je rekao, bi imale smisla da je Tužilački savet svoj posao radio besprekorno.

– Međutim, taj Savet je bio ekstremno politizovan i nije davao rezultate, ocenjivao je tužioce na pogrešan način – rekao je Abazović.

Abazović smatra da vlada radi kao ranije.

– Ja od rešenja ne bežim. Ovde smo za građane, ako smo tu zbog njih, moramo da imamo većinu koja će usvajati zakone – rekao je Abazović.

On je naveo da je model uspostavljen 30. avgusta dodajući da smatra da Vlada treba da nastavi da radi u punom kapacitetu.

– Ko može da ostvari većinu, neka je ostvari. Ako Demokrate i DF mogu da nađu zamenu pokretu URA, neka to urade. Međutim, nemaju ideje i kontakte i to je problem – rekao je Abazović i istakao da nema ambiciju da bude premijer Crne Gore.

Abazović je, upitan da prokomentariše izjavu predsednika Skupštine Alekse Bečića, poručio da Demokrate treba da odluče da li im je bliža URA ili DF.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime