EPA/Georgi Licovski
Dritan Abazović

Predsednik crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović sumirao je danas jednogodišnji rad izvršne vlasti na čijem je čelu i ocenio je da je postignuti rezultat spektakularan i iznad svih očekivanja, jer je, kako je kazao, vlada svih 365 dana radila u šestoj brzini.

Poručio je da ostvareni rezultati pokazuju da nema govora o bankrotu države i u prilog tome izneo podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) u Crnoj Gori u 2022. godini iznosio rekordnih 5,8 milijardi evra, da je nezaposlenost smanjena, da je minimalna plata od 450 evra “ubedljivo najviša u regionu”, što je slučaj i sa prosečnom zaradom od 771 evro koliko je iznosila za februar.

Abazović je istakao da su sve kompanije u državi prošle godine ostvarile rekordno dobre rezultate. Govoreći o ekonomskim rezultatima podsestio je da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) preuzela upravljanje Železarom, da je država preuzela upravljanje trajektom linijom Kamenari-Lepetane, da je uvećano vlasništvo države u vlasničkoj strukturi Luke Bar.

– Od danas počinje da se naplaćuje karta na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane. Takođe, cilj države je da kompletira Luku Bar, i to je najveća razvojna šansa Crne Gore. Ona treba da omogući izgradnju auto-puta prema Srbiji i poboljšanje železnice. Luka Budva ustupljena je Budvi – naveo je Abazović.

Premijer je saopštio da će posebno spektakularna biti žičara Kotor-Lovćen.

– Izgradnja žičare Kotor-Lovćen, tvrdim da će ovo biti najprestižniji objekat u turizmu. Ko god ode na Lovćen, zauvek će nositi lepe uspomene iz Crne Gore – rekao je Abazović na predstavljanju jednogodišnjih rezultata izvršne vlasti.

Istakao je da se nakon 40 godina grade novi objekti u zdravstvu, da su stvoreni uslovi za izgradnju 33 nova infrastrukturna objekta, među kojima je most na Adi Bojani koji će povezati Crnu Goru i Albaniju, aerodrom u Beranama.

Na primorju će se, poručio je, graditi hoteli Jadran, Mediteran, Otrant i Galeb u Ulcinju, Hyatt i Mariott u Kotoru, Rodos u Perastu, Bigova Bay u Kotoru…

Istakao je da ni najveći pesimisti više ne osporavaju da će predstojeća turistička sezona biti rekordna.

– Hoteli sa četiri ili pet zvezdica su puni od februara i tako će biti do oktobra – rekao je Abazović.

Premijer je podsetio i da su penzioneri dobili jednokratnu pomoć, da su studentima uvećani studentski krediti, da su obezbeđene naknade za novorođenčad…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here