EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da Temeljni ugovor treba da se potpiše sa SPC koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije. On je to izjavio na sednici Vlade Crne Gore na kojoj je predloženo da se formira petočlani tim ekperata koji bi trebao da što pre uspešno završi pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko Temeljnog ugovora.

– Ugovor treba da sklopimo sa SPC koja u Crnoj Gori ima četiri eparhije. SPC je takav ugovor sklopila u Hrvatskoj, tamo ima svoje eparhije, da li su još negde ne znam… Mi uzimamo obavezu kao država da im zaštitimo Ustavom zagarantovana prava, to ćemo raditi i prema drugim verskim zajednicama, računajući i CPC. Kad je reč o kulturnim dobrima, njih štiti zakon i ništa što nije predloženo u zakonu neće biti u ugovoru. Građani mogu da budu spokojni, nego ih mi pomamljujemo da će njihovi manastiri i crkve završiti negde drugo – neće. To su naša kulturna dobra, neka se svi tome raduju – poručio je Abazović.

– Neka se formira tim što pre, neka se završe pregovori uspešno… Ovde smo da završavamo pitanja koja su otvorena. Treba da idemo dalje. Mi možemo da se mrcvarimo u procedurama, nećemo biti pametniji. Intencija je da na kraju imamo dokument koji će biti u skladu sa Ustavom i zakonom, tako je i doživljam, ne pridajem ovoj tački nikakav poseban značaj, ova zemlja ima mnogo veće probleme i izazove koje su pred njom – naveo je Abazović.
Vlada Crne Gore je danas raspravljala o informaciji o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između verskih zajednica i države Crne Gore.
Ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić kazao je da ne čini forma suštinu stvari.
– Rekao sam da ova informacija nije na tragu prakse koju je imala prethodna vlada kada je pregovarala sa ostalim verskim zajednicama. Rekao sam ministru da Ustav i zakon nisu za pregovaranje, već okvir u kom treba utvrditi sadržaj za pregovaranje, a to je – šta su interesi Crne Gore, ko su ugovorne strane, kao elementarna pitanja, i naravno posle toga izveštaj Vladi kako su pregovori rezultirali. Ovog nema ovde iako se pregovara od 2012. mi nemamo uređenu tu platformu. Dobio sam odgovor da je to bilo neformalno, a da bi ušli u pregovore to mora biti formalno – rekao je Krivokapić na sednici Vlade.
On je istakao da se dobra, kao što su kulturni identitet štite ozbiljnom procedurom, “a ovo nije to”.
“Imam pitanje sa kim mi pregovaramo”, upitao je Krivokapić.
Ministar pravde Marko Kovač je rekao da Krivokapić uporno pokušava da ovo pitanje prevede na teren politike.
Kovač je Krivokapiću poručio da pokušava da informaciju o verskim zajednicama prevede na teren politike.
– Strane u pregovaranju su verske zajednice prema kojima su svi okrenuti, i želimo da regulišemo sve u skladu sa Ustavom. Ja ne vidim ni u jednoj verskoj zajednici elemente međunarodno pravnog subjektiviteta. Platforma se pravi kada se pregovara sa subjektima međunarodnog prava. Ono što opet kažem je intencija Ministarstva pravde da se svim verskim zajednicama, ako one žele, omoguće prava i obaveze – poručio je ministar Kovač.
Krivokapić je odgovorio da, prema ovoj informaciji, Ministarstvo pravde ne pregovara ni sa SPC jer nje nema u spisku onih sa kojima se pregovara.
– Ona nije registrovana u Crnoj Gori. Pregovarate sa četiri eparhije SPC i to podržavam, one su registrovane u Crnoj Gori i nadam se da ćete postići dogovor sa njima. Shvatio sam da više ne postoji model koji je organizovao mitropolit Amfilohije, ukinut mu je. Tako da konstatujem, ne pregovarate sa SPC, nego četiri eparhije SPC i sa ostalim verskim zajednicama koje su u informaciji navedene – istakao je Krivokapić.
Na ekspertskom nivou Temeljni ugovor je usaglašen, a samo treba da prođe formalnosti na vladi, pišu crnogorski mediji.
Nakon formiranja pregovaračkog tima, pristupiće se završnim razgovorima oko usaglašavanja teksta sa predstavnicima SPC, koji bi trebalo da budu okončani do kraja ovog meseca. Posle toga biće određen termin za potpisivanje ugovora. Očekuje se da dokument bude parafiran u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, a paraf bi trebalo da stave patrijarh srpski Porfirije i premijer Dritan Abazović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here