EPA
Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev veruje da će, tokom vremena, države koje se, kako kaže, ne plaše mišljenja Zapada priznati nezavisnost Abhazije i Južne Osetije.

“Ovo pitanje je veoma delikatno i povezano je sa opštom geopolitičkom situacijom. Jasno je da naša odluka da priznamo njihovu nezavisnost nije dočekana na Zapadu s entuzijazmom”, rekao je Medvedev u intervjuu za TASS.

On je dodao da ne zna šta će biti dalje, ali da je siguran da će “istorija, pre ili kasnije, sve staviti na svoje mesto”.

Prema njegovim rečima, za nastanak subjekta međunarodnog prava, odnosno države, neophodan je čin priznanja.

“Ne kaže se da tu nezavisnost treba da prizna određeni broj zemalja, ili Ujedinjene nacije, ili neka kvalifikovana većina. Sama činjenica priznanja je važna, ona stvara međunarodni pravni subjektivitet”, poručio je Medvedev.

Abhazija i Južna Osetija su oblasti koje su proglasile nezavisnost od Gruzije 1990-ih godina, dok ih gruzijske vlasti i skoro sve zemlje sveta i dalje smtraju delom Gruzije.

Obe oblasti je kao nezavisne priznalo pet zemalja Rusija, Nauru, Sirija, Nikaragva i Venecuela.

5 COMMENTS

  1. A sta bi to Srbija? Velika vojna sila. Eh da je SRbija Izrael -ko sto nije, i da Srbija ima mocnog prijatelja, ko sto nema, davno bi se Kosovo vratilo u narucje svoje majke – otadzbine Srbije. Ali eto – nije. Za Srbiju vazi rezolucija , ali za Izrael od stotine rezolucija – ne vazi ni jedna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here