Foto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Argumenti savezne Vlade Australije u slučaju protiv Novaka Đokovića predstavljaju opasana presedan u demokratskom društvu, saopštio je Savez advokata Australije (Australian Lawyers Alliance – ALA).

– Naša glavna briga nije da li je gospodinu Đokoviću bilo omogućeno da igra tenis ove nedelje. Naša briga je stav savezne vlade da nije u obavezi da dokaže da bi gospodin Đoković podsticao stavove o vakcinaciji koji su u suprotnosti sa stavovima vlade, već samo da postoji mogućnost da bi ih podsticao – rekao je portparol ALA Greg Barns.

Prema njegovim rečima, to postavlja „veoma niske kriterijume“ za izbacivanje osoba iz Australije, naročito u okolnostima kada je sposobnost ulaganja žalbe ograničena.

– Korišćenje mogućeg rizika za javni red i mir kao razlog da se nekome odbije pravo ulaska u zemlju je zabrinjavajuć za društvo koje je navodno posvećeno slobodi govora i razmišljanja – kaže Barns.

Iz Saveza advokata upozoravaju da bi stav savezne vlade mogao značiti da će i drugim istaknutim posetiocima Australije biti zabranjen ulaz, u pokušaju da se suzbiju različita mišljenja.

– Opsesija ove vlade sa oštrim politikama čuvanja granice, u kombinaciji sa proizvoljnim pristupom otkazivanja viza i pritvaranjem, ove nedelje je stvorila debakl, ali rizikuje se i da postavi opasan presedan – navodi se u saopštenju.

1 COMMENT

  1. Новак се целе своје каријере борио, не само против колега играча на терену већ и против публике и јавног мнења. Неретко је побеђивао и тиме доказао да је шампион изнад свих листи и разних начина бодовања.
    Овом пресудом су аустралијско судство, влада, медији и јавно мнење згазили Rosa Parks, пљунули у лице свих који су подржавали “Me too” покрета и одбацили основна људска права и слободе.
    МОЈЕ ТЕЛО ЈЕ МОЈ ХРАМ.
    Браво Ноле. Респект и дивљење.
    Биће још турнира.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here