Advokati: Nije tačno da smo postigli dogovor kako kaže Ministarstvo

0

Ministarstvo na svom sajtu navelo je da je dogovor postignut pre tri dana, a advokati kažu da je to dezinformacija
 

U saopštenju objavljenom na sajtu, Ministarstvo pravde navelo je da je dogovor postignut u petak, 10. oktobra, po kojem povećanje poreskih obaveza advokata u 2014. godini ne može biti veće od 41,17 odsto i da je postignuta saglasnost o jedinstvenim korektivnim faktorima, čijom primenom povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od deset odsto.

 

Prema Ministarstvu pravde, postignuta je i saglasnost da se dogovori definisanje objektivnih pokazatelja na osnovu kojih će biti vršeno paušalno oporezivanje advokata počev od 1. januara 2015. godine.

 

Rukovođeni opštim interesom, Ministarstvo pravde i predstavnici advokature uputiće zajedničku molbu Ustavnom sudu da hitno uzme u razmatranje već podnete inicijative za ocenu ustavnosti zakona u vezi s javnim beležnišvom, navodi se u saopštenju Ministarstva. Saopšteno je i da je obrazovana šestočlana radna grupa u koju ulaze po tri predstavnika advokature i Ministarstva pravde koja će, uzimajući u obzir i odluke Ustavnog suda, raditi na usaglašavanju zakonskih propisa imajući u vidu kako interes advokata, tako i interes građana.

 

Advokatska komora Srbije (AKS) je reagovala povodom tog saopštenja ministarstva, navodeći da navodi Ministarstva pravde "nisu tačni".

Predsednik AKS Đorđević objavio je da je na samom sastanku u petak 10. oktobra izrazio sumnju da će predlog Ministarstva pravde biti prihvaćen od Upravnog odbora Advokatske komore Beograda i svih organa AKS i predsednika advokatskih komora u sastavu AKS.

 

"Gospodine ministre, veoma dobro znate da smo Vam istog popodneva saopštili da je predlog Ministarstva pravde u pogledu poreza prihvatljiv, ali da i dalje ostaje naš zahtev, kao primarni, za ukidanjem ekskluzivnosti javnim beležnicima, te da se taj problem mora rešiti u hitnoj zakonskoj proceduri", saopštio je Đorđević i dodao da je na sastanku "posebno naglašeno da saopštenja o eventualnom postignutom dogovoru ne mogu biti objavljena dok ne bude doneta odluka o prihvatanju sporazuma od strane organa AKS".

 

"To Vam je i lično saopšteno u petak, 10. oktobra, u popodnevnim satima", navedeno je u saopštenju.

 

Predsednik AKS je, obraćajući se ministru pravde Nikoli Selakoviću, naveo da pismo može smatrati "otvorenim", jer saopštenje Ministarstva pravde, objavljeno na sajtu te institucije, predstavlja "dezinformaciju" o čemu članstvo AKS i građani moraju biti obavešteni.

 

Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra, zahtevajući izmenu zakona o javnim beležnicima, niže poreze i ostavku ministra pravde. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here