Tanjug/AP

Atinski fudbalski klub AEK zatražio je od UEFE hitno i oštro kažnjavanje zagrebačkog Dinama, smatrajući hrvatski klub odgovornim za napad njegovih navijača u ponedeljak uveče u atinskom predgrađu Nea Filadelfija, u kojem je poginuo grčki državljanin.

“Pitanje koje muči naše navijače, muči i nas: Kako je moguće da nakon varvarskog ubistva Mihalisa Kacurisa od strane čopora kriminalaca iz Hrvatske, AEK može da izađe na teren i igra protiv ovog konkretnog tima. Hoće li neke od njegovih ubica biti na tribinama? Da li će njihovi saučesnici u zločinu danas na društvenim mrežama proslavljati ubistvo koje su počinili njihovi prijatelji” ističe se u zvaničnom saopštenju grčkog kluba.

Kako dodaje, AEK ne želi da igra utakmice “dok krv ubijenog navijača i drugog teško povređenog teče”.

Ističe se da su “oni koji su došli ovde da ubijaju” sastavni su deo organizacije sa kojom AEK mora da igra fudbal.

“Da li je lobiranje Hrvata u okvirima UEFA važnije od ljudskih života koje su oduzele ubice? I da li je za evropski fudbal dobro da zahteva da nateramo naše igrače da igraju fudbal na svom terenu kao da se ništa nije desilo”, upitali su iz AEK-a.

Kako se zaključuje u saopštenju, postoji samo jedan način, a to je “hitna i stroga kazna” za zagrebački Dinamo.

U međuvremenu sprovodi se opsežna istraga kako je do incidenta došlo.Grčka policija uhapsila je pet Hrvata koji su nameravali da se ukrcaju na brod kako bi otputovali u Italiju i potom stigli do Hrvatske, javio je ERT njuz.

Još sedam Hrvata uhapšeno je na Evzoniju, a u kombiju kojim su putovali pronađeni su noževi i palice. Protiv njih nisu pronađeni dokazi o umešanosti u incidente, ali su zadržani u pritvoru i biće privedeni tužiocu.

Najmanje 50 učesnika u incidentima nalazi se na slobodi, objavio je “Katimerini”, navodeći da je zbog toga policija postavila blokade na državnim putevima i na granicama, kao i da pretresa kuće i hotele.

Grčka policija privela je prethodno 19-godišnjeg hrvatskog državljanina osumnjičenog da je bio deo grupe koja je u ponedeljak u Atini pred fudbalsku utakmicu AEK-a i zagrebačkog Dinama, ubila 29-godišnjeg grčkog navijača, javljaju grčki mediji.

Top Čenel navodi da je hrvatski državljanin Domagoj Pezer pokušao da napusti Grčku, ali da je zaustavljen na graničnom prelazu Kakavija.

Portal Elefterotipos navodi, pozivajući se na policijske izvore, da je Pezer, koji je putovao u Albaniju, osumnjičen za ubistvo navijača AEK-a.

On je priveden i saslušan, a očekuje se da bude prebačen u Atinu, gde će biti obavljeno glavno ispitivanje.

 

3 COMMENTS

  1. Izbacite ove antisportiste i ovakve navijace i klub iz daljnjih takmicenja. Dosta je bilo fasizma i kod Dinama i pravog usttaskog kluba Zrinjsi iz BiH. T je bio i ostao ustaski klub.Napolje sa fasistima – odstranite ih iz sportskog zivota Evrope.

  2. Ustaski klub Zrinjski je jedini klub koji je igrao u nacistickoj ligi u 2 sv.ratu. Navijaci nose U i pozdravljaju nacistickim pozdravom, crtaju kukaste krstove po Partizanskom groblju velikog umetnika i arhitekte Bogdana Bogdanovica, oni zive i imaju svoje ustastvo. Cak su ga i legalizirali. Isterali su Velez sa Belog Brega i otvorili svoja vrata americkom coveku Dodiku, stalnom posetiocu svog prijatelja i mecene Zrinjskog Draganu Covicu. Odgovornog za srpske zrtve iz ’82.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here