Tanjug/AP

Nakon što je bivši ministar pravde Crne Gore Marko Kovač potvrdio da je Južna Koreja prva zatražila izručenje svog državljanina Do Kvona, oglasio se aktuelni šef tog resora Andrej Milović izjavom da razume nervozu svog prethodnika jer, kako je naveo, neka obećanja koja su data Južnokoreancu, sad na veliku nesreću i nervozu pojedinih ne može da je ispuni.

Nakon odluke crnogorskog Višeg suda da Do Kvon bude izručen Sjedinjenim Državama, portal podgoričke Borbe objavio je nezvanično da je Milović obmanuo Sud informacijom da su SAD prve tražile izručenje Južnokoreanca.

Kovač je juče u izjavi podgoričkim Vijestima potvrdio da je izručenje Do Kvona prva zatražila Južna Koreja, te da Milović ne može da se sakrije od krivičnog postupka.

„Nervoza raste jer su obećali Do Kvonu da neće biti izručen SAD. Sada nisu u poziciji da odlučuju i da ispune dato obećanje pa raste nervoza. O ulozi Kovača u slučaju Do Kvon detaljno sam govorio u SDT na saslušanju. Neki su prevarili Do Kvona. Obećali su mu da će, ako u spornom pismu (upućenom bivšem premijeru Dritanu Abazoviću) poveže premijera (Milojka) Spajića i sebe, dobiti zaštitu, da neće biti izručen SAD, a možda ni Koreji. Sad su na muci i shvatamo zbog čega su usplahireni i čemu ovolika nervoza“, saopštio je Milović reagujući na izjavu Kovača.

Milović je naveo da je, kako kaže, interesantna i informacija da Do Kvonovi digitalni novčanici na blokčejnu pokazuju da je milionska svota prebačena na druge digitalne novčanike. Na koje, utvrdiće istraga, dodaje Milović.

On je poručio da kad je reč o žurbi da se Do Kvon izruči, „prava prvenstva država koje ga traže i pozivanju na zakone”, situacija prilično jasna.

“Ako izručenje istog lica traži više država zbog istog ili različitih krivičnih dela, prilikom odlučivanja o dozvoli izručenja uzeće se u obzir težina krivičnih dela, mesto izvršenja, redosled podnošenja zahteva, državljanstvo traženog lica, mogućnost daljeg izručenja drugoj državi, kao i druge okolnosti’, naveo je Milović citirajući Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Dodaje da je Kovač sa tim upoznat, iako se, kako kaže, “pravi nemušt, jer je ključno pitanje ovde ko se plaši da Do Kvon ne propeva“.

„I na kraju, Ministarstvo pravde ne može da da netačne podatke, pogotovu kada je sve išlo preko Ministarstva spoljnih poslova, ali i to razumem jer ko se topi za slamku se hvata“, naveo je Milović.

Reagujući na saopštenje Milovića, Kovač poručuje da će se aktuelni ministar pravde, kako kaže, “teško sakriti od krivičnog postupka zbog falsifikovanja službene isprave.

„Mozda se gospodin Milović, u svom reagovanju, sakrio iza Ministarstva pravde, žrtvujuci jednu načelnicu, ali će se teško sakriti od krivičnog postupka zbog falsifikovanja službene isprave imajući u vidu sadržinu dopisa Ministarstva pravde upućenom Višem sudu u Podgorici prošle sedmice“, navodi Kovač.

Viši sud u Podgorici je pre dva dana odlučio da Do Kvon bude izručen SAD, koje ga terete za kriminalno udruživane i druga krivičnih dela u oblasti poslovanja kripto valutama. To znači da je Sud istovremeno odbio zahtev Južne Koreje za izručenje Do Kvona.

Odluka nije pravosnažna i na nju branioci Do Kvona imaju pravo žalbe. Ranije je njegov branilac advokat Goran Rodić rekao da bi trebalo da bude izručen Južnoj Koreji. Nakon odluke Suda, advokat je najavio žalbu.

“Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je nezakonita i ubeđeni smo da ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne nezakonite odluke”, saopšteno je iz advokatske kancelarije Rodić.

Prethodna odluka Višeg suda o ekstradiciji Do Kvona iz novembra oriške godine, nije sadržala kome će on biti izručen, već je pravo da o tome odluči dato ministru pravde Miloviću.

Apelacioni sud je, međutim, tu odluku vratio Višem sudu naloživši da odluči kojoj državi će “kralj kripto valuta” biti izručen, sa obrazloženjem da o ekstradiciji odlučuje miistar pravde, ali samo u redovnmim postupcima, a da je osumnjičeni pristao da bude izručen u skraćenom postupku.

Do Kvon je sa svojim saradnikom prošle godine krajem marta uhapšen na podgoričkom aerodromu zbog falsifikovanih dokumenata. U Crnoj Gori su bili osuđeni na po četiri meseca zatvora, a u njemu su proveli 11 meseci.

Južna Koreja je zatražila izručenje Do Kvona nakon što su njegove kriptovalute Tera i Luna doživele krah, kao i kompanija Teraform Labs, u kojoj je suvlasnik usled čega su investitori izgubili milijarde.

Komisija za vrednosne papire SAD je optužila Do Kvona i Teraform Labs sa sedištem u Singapuru za organizovanje prevare s vrednosnim papirima kripto imovine u iznosu od više milijardi dolara. Komisija je odložila ročište, koje je trebalo da počne 29. januara ove godine, za 25. mart kako bi Do Kvon mogao da bude izručen SAD i prisustvuje suđenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here