Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije
Zajednička vojna vežba Srbije i Rusije

Zapadne agencije izvestile su danas o dopremanju sistema vazdušne odbrane iz Rusije u Srbiju radi učešća u vojnoj vežbi, a Rojters u tome vidi naglašeno nastojanje Moskve da na svojoj strani zadrži tradicionalnog saveznika u vreme kada Beograd razvija veze sa NATO i EU.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će to biti prvi put da će sofisticirani divizion raketnog sistema S-400, zajedno sa baterijom „Pancir S“ učestvovati u jednoj vojnoj vežbi u inostranstvu, napominje Rojters i ocenjuje da se Rusija bori da zadrži Srbiju u okvirima svoje sfere geopolitičkog uticaja.

Ističe i da su dve zemlje ojačale obaveštajnu saradnju i prenosi da je direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin nedavno rekao da Rusija i Srbija sprovode složene zajedničke operacije radi zaštite njihovih spoljnih interesa.

Britanska agencija navodi i da se Srbija oslanja na Rusiju po pitanju KiM, da snadbevanje naše zemlje prirodnim gasom zavisi od Rusije, kao i da većinsko vlasništvo u „Naftnoj industriji Srbije“ ima ruski Gazprom.

Rojters tvrdi i da su vežbe počele u sredu, ali da su objavljene tek u četvrtak.

Američka agencija AP je, takođe, izvestila o dopremanju najsavremenijih sistema vazdušne odbrane iz Rusije u Srbiju, ističući da Moskva pomaže svom savezniku Srbiji da ojača vojsku što, kako ocenjuje, povećava zabrinutost među balkanskim zemljama.

Prenosi i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sistem S-400 biti vraćen Rusiji posle vežbi, ali da je Srbija naručila Pancir.

Podsećajući na ratove u Jugoslaviji 1990-ih, AP napominje da je Srbija, koju opisuje kao „jedinog ruskog saveznika u regionu uprkos proklamovanom cilju pridruživanja EU“, već dobila od Rusije šest borbenih aviona MiG-29 i da očekuje isporuku jurišnih i transportnih helikoptera iz Rusije do kraja godine.

Ukazuje i na obećanje Beograda da se neće pridruživati NATO i da je odbio da se priključi sankcijama protiv Rusije, koje su uvedene zbog Ukrajine.

AP napominje i da su ruske rakete, na putu ka Srbiji, morale da prelete preko vazdušnog prostora susednih država članica NATO što će, smatra agencija, verovatno pokretnuti pitanja u NATO-u.

1 KOMENTAR

  1. Rusija ne mora da se bori, Srbi su uvek bili na njenoj strani. Drugi mogu da se pitaju, zasto? Rusi nikada nisu tezili da ih uniste. Drugi su to vise puta pokusavali i strasno su se preracunali. Ali jos nisu naucili lekciju.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime