EPA/Clemens Bilan
Salman Ruždi

Jedna ruka mu je onesposobljena jer su mu presečeni nervi na ruci. I ima još oko 15 rana u grudima i torzou. Dakle, to je bio brutalan napad, istakao je Endru Vajli.

Angloindijski romanopisac i esejista Salman Ruždi je izgubio vid na jednom oku i ne može da upotrebljava jednu ruku nakon napada koji je pretrpeo dok se spremao da održi predavanje u američkoj državi Njujork pre dva meseca, potvrdio je njegov agent Endru Vajli.

Ovaj 75-godišnji pisac, kome su 1980-ih iz Irana pretili smrću nakon što je objavljen njegov roman Satanski stihovi, uboden je nožem u vrat i torzo dok je izlazio na scenu da održi govor o umetničkoj slobodi u Institutu Šatokva 12. augusta.

Do sada se nije znao stepen Ruždijevih povreda, ali u intervjuu za španski dnevnik “Pais”, Endru Vajli je objasnio koliko je napad bio ozbiljan i promenio život pisca.

– Njegove rane su bile duboke, izgubio je vid na jednom oku – rekao je Vajli.

On je dodao da je imao tri teške rane na vratu.

Odbio da kaže da li je pisac još u bolnici

– Jedna ruka mu je onesposobljena jer su mu presečeni nervi na ruci. I ima još oko 15 rana u grudima i torzou. Dakle, to je bio brutalan napad – istakao je Vajli.

Agent je odbio da kaže da li je Ruždi još u bolnici, istakavši da je najvažnije da će preživeti. Vajli je, takođe, kazao da su on i Ruždi u prošlosti razgovarali o mogućnosti takvog napada.

– Glavna opasnost sa kojom se suočavao godinama nakon što je izrečena fetva je da ga napadne neko nasumično – rekao je on.

Vajli je naveo da se od toga ne može zaštititi jer je potpuno neočekivano i nelogično.

– Bilo je to kao ubistvo Džona Lenona – naglasio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here