MUP Srbije

Posle niza lažnih dojava o bombama u avionima Er Srbije koji lete za Rusiju, usledile su nove, i to dve u jednom danu. Anonimno je prijavljeno da je eksplozivna naprava podmetnuta na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, a potom i u poslovnici srpske avio-kompanije u centru Beograda.

Policijski specijalci su izvršili hitnu evakuacija putnika i zaposlenih na aerodromu, a višesatnom pretragom i proverom je ustanovljeno da su i nova obaveštenja bila lažna, poput niza ranijih. Serija lažnih dojava o bombi u avionu krenula je tokom marta i za samo 10 dana bilo je čak osam lažnih prijava. Zbog navodnih bombi, avioni koji su poletali s beogradskog aerodroma, bili su vraćani na polazište. Dojave su usledile, pošto se Srbija nije pridružila sankcijama EU, SAD i zemalja zapada uvedenim Moskvi.

Reč je o delima obaveštajne službe, tumači za “Vesti” ove nemile događaje Miroslav Bjegović, stručnjak za terorizam i organizovani kriminal. On smatra da su lažne dojave ukrajinski i scenario obaveštajaca iz jedne zapadne zemlje.

– Jasno je da zapadna obaveštajna propaganda želi prekid jedinog avio-saobraćaja između Evrope, odnosno Beograda i Moskve, a to predstavlja dodatni pritisak na odnos Srbije prema Rusiji – kaže naš sagovornik.

On je izneo uverenje da je cilj učestalih dojava o podmetnutim bombama u avionima za Moskvu, a sada i objektima Er Srbije, da se Srbija primora na prekid te vazdušne linije.

– BIA radi na otkrivanju i izvoru sadržaja poslatih informacija – kaže Bjegović uz ocenu da sadržaj obaveštenja dolazi iz Ukrajine uz pomoć jedne zapadne obaveštajne službe.

Vazduhoplovni stručnjak Petar Vojinović ukazuje za “Vesti” da materijalni troškovi nisu tako veliki kako izgleda u prvi mah. Dodaje i da nije reč o dramatičnim kašnjenjima letova zbog provere o dojavi, ali da može da napravi problem putnicima koji imaju vezani let ili nešto vremenski zakazano u zemlji u koju putuju.

Kašnjenja i preusmeravanja

Evakuacija na beogradskom aerodromu zbog dojave o bombi dovela je do kašnjenja više letova: za Beč, Geteborg, Minhen, Stokholm, Tivat i Istanbul. Takođe su preusmereni avioni koji je trebalo da slete na beogradski aerodrom iz Bazela, Nice i Istanbula.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here