pixabay.com

Trenutno se u svetu radi na razvoju ukupno 155 medikamenata i 79 vakcina za borbu protiv koronavirusa, saopštio je Austrijski institut za medicinsku tehnologiju (AIHTA).

Prema toj analizi, većina lekova koja se nalaze u razvoju imaju već odobrenje za korišćenje u borbi protiv drugih infekcija.

Od kandidata za vakcinu, nijedan dosadašnji projekat nije prešao stadijum razvoja.

Analiza, koja je urađana na zahtev Ministarstva zdravlja Austrije, treba da pomogne u odlukama koji je najpogodniji od razvijenih preprata kada zdravstveni sistem bude mogao da bira između više lekova i vakcina protiv kovida.

Trenutno se, prema AIHTA, testiraju na dejstvo protiv SARS-CoV-2 155 medikamenata koja baziraju na jednom ili više antiviralnih sastojaka.

U pitanju su Remdesivir, Lopinavir i Ritonavir, Favipirvir, Darunavir, Hlorokin fosfat, Hidroksihlorokin, Kamostat Mesilat, APN01 (rhACE2), Tocilicumab, Sarilumab i Interferon beta 1a.

– Pošto se kod većine radi o lekovima koji su već dozvoljeni za druge indikacije, međunarodni regulatori ističu potrebu evidencije, to jest studije za delovanje na kovid-19 – objasnila je šefica AIHTA Klaudija Vild.

Kandidati za vakcinu identifikovani od strane AIHTA su žive vakcine, tj. sa oslabljenim sojevima virusa, mrtve vakcine koje sadrže virusne proteine ili vakcine zasnovane na genu sa posebnom DNK ili mRNK.

Većina ovih projekata je još u fazi razvoja i nisu odobreni.

Jedanaest lekova i osam kandidata za vakcinu su posebno napredni u razvoju i smatraju se naročito perspektivnim u stručnoj literaturi, ukazuje AIHTA dodajući da su za njih eksperti sastavili kratke opise sa dodatnim informacijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here