Akcija “Damask” u BiH: Hapšenje terorista

0

U prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros je privedeno 11 osoba u okviru akcije "Damask"
 

Objavljena imena uhapšenih:

Pripadnici Sipe uhapsili su Mehmeda Tutnića, Envera Lilića, Salka Imamovića, Senada Kljajića, Halila Garanovića, Ramiza Ibrahimovića, Fikreta Hadžića, Kenana Okana, Berina Tahića, Semira Hadžalića i Ahmeta Mušanovića koji se dovode u vezu sa terorizmom, saznaje Srna od izvora bliskih agencijama za provođenje zakona u BiH.

Pretreseni su objekti na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

 

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim delom terorizam, te krivično delo protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

 

Osumnjičene osobe dovode se u vezu sa vrbovanjem BiH državljana za odlazak u Siriju i Irak, učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

 

Akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koje se dovode u vezu sa terorističkim aktivnostima.

 

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da su za određeni broj osumnjičenih prikupljeni dokazi da poseduju naoružanje i minsko-eskplozivna sredstva, čije držanje i nabavljanje nikako nije dozvoljeno građanima BiH, te će u okviru pretresa biti izvršeno oduzimanje dokaznog materijala koji bude pronađen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here