commons.wikimedia/Roland zh
Sedište "Kredi Svisa" u Cirihu

Akcije švajcarske banke “Kredi Svis” zabeležile su danas najveći pad u svojoj istoriji, i završile su berzanski dan sa padom vrednosti od 24,24 odsto, posle panike izazvane izjavama glavnog akcionara banke.

Najveći deoničar Saudijska narodna banka navela je da ne može da pruži banci veću finansijsku pomoć i da poveća svoj udeo od 10 odsto. Nije uspelo uveravanje predsednika banke Aksela Lemana, koji je rekao da banci nije potrebna pomoć vlade i da je na solidnim finansijskim osnovama.

“Kredi Svis” je banka koja ima veze sa finansijskim sektorima brojnih zemalja.

Evropska centralna banka ispituje izloženost velikih zajmodavaca u Evropi švajcarskoj banci. Iako su prema nekim stručnim ocenama, problemi “Kredi Svisa”, specifični za tu banku i nisu sistemske prirode, zabrinutost je prešla granice zemlje i američko ministarstvo finansija saopštilo je da prati situaciju i da je u kontaktu sa drugim ministarstvima.

Prema “Fajnenšel tajmsu”, koji se poziva na tri anonimna izvora, banka “Kredi Svis” je tražila, za sada uzaludno, „gest podrške“ od Švajcarske centralne banke ili tržištne agencije Finma.

– Postoji mogućnost prelivanja krize, ne zbog povezanosti “Kredit Svisa” sa propalom američkom SVB, nego zato što se raspoloženje investitora promenilo i oni sada pažljivo analiziraju sve banke, a “Kredit Svis” je označena kao najslabija među velikim bankama. Švajcarska banka je dva i po puta veća od američke Silicon Valley Bank, ima operacije u celom svetu i mnogo veći broj kreditora i podružnica – rekao je Endrju Kaningem, glavni ekonomista instituta Kapital ekonomiks, prenosi Rojters.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here