Tanjug
Aleksandar Bocan-Harčenko

Zapad namerno iskrivljuje procenu dešavanja na KiM, a EU nije u stanju da efikasno ispuni ulogu posrednika, smatra ambasador Rusije u Srbiji.

Prištinski lideri izazivaju Srbe na vojni scenario, a predsednik Aleksandar Vučić je stavio do znanja da neće dozvoliti da se ponove događaji iz 2004. godine, dodao je Aleksandar Bocan-Harčenko.

– Zapad namerno površno izveštava i ne želi da otkriva suštinu problema koji su nastali njegovom krivicom, ili pre svega, krivicom Evropske unije, koja bi, uzgred rečeno, na osnovu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija trebalo da ispunjava ulogu odgovornog i poštenog posrednika, ali to ne čini – istakao je Bocan-Harčenko u intrevjuu za TV “Rusija 24”.

Ruski diplomata je naglasio da samoproglašena država Kosovo pokušava da isprovocira Srbe na vojni scenario, ali je predsednik Srbije pokazao uzdržanost i spremnost na pregovore.

– Vučić je izneo svoje stavove, izrazio spremnost da pregovara, kao i da se sastane sa predstavnicima Prištine kako bi se situacija rešila. To je jedna strana. Druga strana se ogleda u oštrini koju je ispoljio, istakavši da on kao lider Srbije neće dopustiti da se ponove događaji iz 2004. godine. Ako bude krvoprolića, Srbija će adekvatno odgovoriti, odbraniti se i pobediti. Ali, on se istovremeno pokazao kao zastupnik pregovora, a ne vojnog rešenja – objasnio je ambasador.

Diplomata je ocenio da je očigledno da su pristalice rešavanja kosovskog pitanja silom prištinske vlasti. On smatra da lideri u Prištini provociraju Srbe i izazivaju ih da primene silu, što je najopasnije.

On je istakao da je krvoproliće, na sreću, izbegnuto, ali situacija je teška, dugoročnog rešenja za sada nema.

– Kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o deeskalaciji, to, bar prema mom mišljenju, znači da neće biti krajnjeg razvoja situacije i trenutnog zaoštravanja, krvoprolića – otvoreno govoreći. Takve bojazni postojale su i ranije. Situacija je izuzetno teška, a ova odluka je možda privremeno otklonila napetost, ali ne otvara put nekom dugoročnom održivom rešenju – istakao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je naglasio da su Kosovo i Republika Srpska dva pravca pojačanog pritiska na Srbiju.

Kako je objasnio, Zapad trenutno pokušava da primora Beograd da se odrekne saradnje sa Republikom Srpskom i da se ogradi od nje, a kad je u pitanju Kosovo – cilj je da ga zbog okolnosti srpske vlasti priznaju.

On smatra da još jedan, ne manje važan cilj Zapada jeste i da iskoristi kosovsko pitanje za pritisak na Srbiju, kako bi primorao Beograd da odustane od neprihvatanja sankcija EU protiv Rusije.

– Još jedan cilj koji je možda i značajniji za kolektivni Zapad je da putem pritiska i provokacija u ova dva, po Beograd veoma bolna pravca, Srbiju dovede u poziciju kada više neće moći, tako Zapad misli, a ja smatram da je to suštinski pogrešno, da se izbori za očuvanje svog stava o neprihvatanju i strogom odbijanju usaglašavanja antiruskih mera i sankcija Evropske unije – zaključio je Bocan-Harčenko, a prenosi Sputnjik.

Prethodno je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio da Moskva podržava Srbiju u situaciji oko nepriznatog Kosova i da su zahtevi vlasti regiona Srbima koji žive na severu su neosnovani.

U nedelju uveče i u ponedeljak uveče na severu Kosova izbili su nemiri zbog planirane zabrane od strane Prištine ulaska vozila sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima, koja je trebalo da stupi na snagu 1. avgusta.

Kosovske vlasti su tamo prvo poslale policiju, ali su posle poziva Sjedinjenih Američkih Država odložile zabranu koja je izazvala napetost u pokrajini za mesec dana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak uveče da očekuje smanjenje tenzija na Kosovu i da će Beograd, kako je rekao, učiniti sve moguće sve za to. Situacija u pokrajini je trenutno mirna.

2 COMMENTS

  1. Dobro je da razumjete amerikance ,
    Oni traže da se odluke odlože, znači oni to podržavaju ali da se primjeni za mjesec dana,
    Oni i stoje iza tih planova
    Ne budimo naivni
    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here