EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Ruska vojska (Foto: Arhiva)

Moskva ne vidi nikakvu korist za Finsku od ulaska u NATO, jer će u slučaju vojne eskalacije između Rusije i alijanse, ta zemlja prva stradati, rekao je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov u intervju za RIA Novosti.

Moskva je, prema rečima Uljanova, na svog suseda tradicionalno gledala kao na “neutralnu i, uopšte, prijateljsku zemlju” sa kojom ima dobrosusedske odnose. Međutim, kaže, ulazak Finske u NATO podstakao je Rusiju da preduzme određene korake, a pre svega da ponovo uspostavi Lenjingradski i Moskovski vojni okrug.

“Odnosno, uvek će biti uzvratnih mera. Samo ne razumem kakve koristi Finska ima od ovoga. Živeli smo u miru i odjednom smo se našli između Rusije i NATO, kao sastavnog dela alijanse, ali oni su nam susedi, i ne daj Bože ako dođe do pogoršanja, onda će prva stradati sama Finska. Ja to zaista ne bih želeo, naravno”, rekao je Uljanov.

Diplomata je takođe podsetio da su Sjedinjene Američke Države i Finska potpisale sporazum o saradnji u oblasti odbrane, prema kojem će američka vojska imati pristup vojnim objektima na teritoriji svog saveznika.

“Ovo je već ozbiljan izazov”, naglasio je Uljanov.

Finska je postala članica NATO 4. aprila ove godine, a sredinom decembra Helsinki je potpisao sporazum sa Vašingtonom o jačanju odbrambene saradnje.

Nakon toga, ambasador Finske Anti Helanter je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde mu je saopšteno da Moskva neće ostaviti bez odgovora nagomilavanje vojnog potencijala alijanse na svojoj granici, kao i da će preduzeti neophodne mere za sporne odluke Helsinkija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here