M. Karović
Kosovo i Metohija

Niti jedno važno pitanje neće biti pokrenuto na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu, pa ni pitanje budućnosti Republike Srpske.

Međutim, smatra istoričar Dragomir Anđelković, budućnost Srpske će apsolutno biti uvezana sa pitanjem Kosova ukoliko bi se u nekom trenutku došlo do statusnog rešavanja pitanja južne srpske pokrajine.

Teško je, kako je naveo, reći šta je za nas Srbe bolnije – da li da kažemo da hoćemo da rešavamo statusno pitanje Kosova, što verovatno znači podelu Kosova uz odricanje od značajnog dela, a da se otvori pitanje Republike Srpske, ili pak da se cela stvar stavi na stranu i da čekamo neka bolja vremena.

Statusno rešavanje Kosova biće praćeno pitanjem budućnosti Republike Srpske

– Ali, Milorad Dodik je potpuno u pravu kada kaže da je to pitanje Srbima nametnuto. Kako? Pa onog momenta kada je zaključen mir u Dejtonu započelo je modifikovanje i podrivanje Dejtonskog sporazuma. Sarajevo i zapadni saveznici bošnjačke elite evidentno nisu u miru videli kraj sukoba, već samo promenu sredstava. Cilj je da se izvrši decentralizacija Bosne, u drugim okolnostima i bez oružja – smatra Anđelković.

Dejton je, napominje, rušio sarajevsko-zapadni lobi, od odbacivanja tačke koja je predviđala da pasoš BiH ima i natpis entiteta, do oduzimanja čitavog niza ovlašćenja Republici Srpskoj, od vojske pa nadalje.

– Republika Srpska ne želi ništa drugo do svoja izvorna, državna ovlašćenja koja su predviđena Dejtonom, I sada je bio trenutak da to otvorimo. U politici se mnoge stvari rade u fazama. Mi smo to nagovestili, a sada čekamo da vidimo šta će biti. Ali, ako se u nekom momentu stigne do ozbiljnih pregovora oko Kosova, za pet ili deset godina, jer ne verujem da će se to ranije desiti, Republika Srpska je svakako na stolu – kaže Anđelković komentarišući to što su već danima u žiži javnosti dokumenti koje su čelni ljudi Republike Srpske dostavili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, iako je reč o zaključcima koje je parlament tog entiteta usvojio krajem prošle i početkom ove godine.

Zašto Ameriku „žulja“ Republika Srpska

Prema rečima politikologa Aleksandra Pavića, Republika Srpska Amerikancima ne da mira, jer je to stvar koju su računali da će odavno rešiti.

– Već neko vreme se govori o nezavršenom poslu NATO pakta na ovom prostoru, a zna se šta je taj nezavršeni posao – da se u Alijansu uguraju još Srbija i Bosna i Hercegovina. Tek tada je ta priča zaokružena, ali da bi se to desilo morate da neutrališete Republiku Srpsku. Međutim, Republika Srpska je još 2017. godine donela skupštinsku rezoluciju o vojnoj neutralnosti, o neulaženju u niti jedan blok i tada je jasno rečeno da Srpska neće dozvoliti da se na Drini postavi blokovska granica između Srba. To je zapravo najveći problem za Amerikance – ukazuje Pavić.

Dragomir Anđelković kaže da Srbija ne želi rat i da poruke iz Sarajeva koje se u poslednje vreme mogu čuti o tome da „Srbi nastavljaju agresiju“ i „hoće rat“, zapravo funkcionišu po principu da lopov viče – „drž’te lopova“ jer imamo ratnohuškačku elitu u Sarajevu kakva je postojala devedesetih godina.

– Mi smo poprilično evoluirali, a neki drugi narodi oko nas, čak i ako nisu evoluirali, pretvaraju se da jesu. Ali Sarajevo kao da nema potrebu da išta menja. Počeo je rat devedesetih godina tako što Sarajevo nije uvažilo konstitutivnost srpskog naroda, Srbi su nadglasani, a to ne sme da se radi sa konstitutivnim narodima ili konstitutivnim entitetima i tako su gurnuli Bosnu i Hercegovinu u rat. Apsolutno su tada, dakle, negirali volju srpskog naroda i jednostrano pokušali da donesu neku odluku, a to su nastavili da rade i posle Dejtona. Nisu mogli direktno, ali rukama visokih predstavnika i OHR-a, međunarodne administracije, otimali su ovlašćenja, izmišljali afere, hapsili srpske političare… Ne postoji, u stvari, u BiH država, to nije država već državna zajednica – kategoričan je Anđelković.

Kako Srpskoj vratiti ovlašćenja

Na pitanje kako da se vrate nadležnosti koje su otete Republici Srpskoj, odnosno kako se vratiti izvornom Dejtonu, Aleksandar Pavić kaže da je pravni put vrlo jednostavan, te da Republika Srpska može da donese novi Ustav koji je strogo u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Hoće li onda zapadne sile, koje su među garantima Dejtonskog sporazuma, protestovati jer jedna od strana želi da poštuje taj sporazum? To će izgledati prilično smešno. Naravno, za tako nešto treba pripremiti i diplomatski teren i razgovarati sa onima koji su saveznici – sa Rusijom, Kinom i sa kim god još treba da se razgovara. Ali, to je na primer pravni korak koji može da se napravi – rekao je Aleksandar Pavić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here