EPA
Foto: Ilustracija

Svi punoletni građani Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji od 28. aprila mogu da se prijave za pomoć od 60 evra posredstvom sajta Uprave za trezor (idp.trezor.gov.rs), a od 5. maja i preko kol centra pozivom na broj telefona koji će biti naknadno objavljen.

1. Kako mogu da se prijavim za pomoć i do kada?

Svi primaoci penzija i primaoci novčane socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni za dobijanje novčane pomoći, tako da nije potrebno da se prijavljuju. Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Ostali punoletni građani Republike Srbije, koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu, mogu da se prijave putem portala Uprave za trezor, i to na sledeći način.

Odlaskom na sajt Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs, od 5. maja, za prijavu će biti nephodno uneti četiri podatka. Sve što će biti potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt je da kliknu na polje “Podnošenje prijave” i tamo unesu JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Zainteresovani se za pomoć mogu prijaviti do 15. maja, do ponoći.

2. Da li se svi građani prijavljuju za pomoć od 60 evra?

Pravo na aktuelnu direktnu novčanu pomoć imaju svi punoletni državljani Republike Srbije, s tim što se tri grupe građana ne prijavljuju, već im novac automatski leže na račun, a to su: penzioneri, primaoci socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

3. Da li odmah dobijam svih 60 evra i do kog datuma?

Isplata se vrši u dva navrata: u maju i novembru. Prvi na redu su penzioneri, kojima će 30 evra leći na račun već 6. maja, dok će dvema drugim gore navedenim kategorijama novac biti uplaćen 7. maja. Svi punoletni građani koji se prijave za direktnu pomoć mogu da očekuju prvi deo (30 evra) svog novca do 20. maja. Ne zaboravite, penzioneri imaju pravo i na dodatnih 50 evra.

4. Kakav je status nezaposlenih po ovom pitanju?

Svi građani koji su na dan 15. april bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje imaju pravo na dodatnih 60 evra. Taj novac biće im isplaćen automatski. Sa druge strane, za direktnu pomoć od 60 evra prijavljuju se regularno, kao i ostali punoletni građani, bez one tri izuzete kategorije.

5. Šta ako nemam račun u banci?

Ne morate da brinete, procedura je vrlo jednostavna kao i prošle godine, kada su se građani prijavljivali za 100 evra. Kada popunite potrebna polja na linku Uprave za trezor, dobićete pitanje koju banku želite da izaberete, iako možda niste njen korisnik. Potrebno je da označite banku i pošaljete zahtev na kraju.

Na taj način će vam biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova. Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen. Za ceo postupak treba vam samo lična karta koja mora biti važeća.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime