Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Pisac, analitičar i bivši diplomata Ijan Bankroft smatra da će napredak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda zavisiti od niza faktora, ali da su važan aspekt u tom kontekstu vanredni parlamentarni izbori na Kosovu, prenosi “Albanijan post”.

Bankroft ističe da ako kosovski premijer Aljbin Kurti bude zbačen sa vlasti, onda postoji šansa za obnovu odnosa između Kosova i Srbije, posebno pošto opozicione stranke na Kosovu pozivaju na bližu koordinaciju sa ključnim međunarodnim partnerima, što je nedostajalo aktuelnoj izvršnoj vlasti.

– Ako Kurti bude svrgnut, onda postoji prilika da se vrate odnosi Prištine i Beograda, opozicija tvrdi da je potrebna bolja koordinacija sa međunarodnim partnerima Kosova – kaže Bankroft.

Ocenio je da bi uspon ekstremne desnice u Evropskoj uniji, u kombinaciji sa mogućim povratkom Donalda Trampa na čelo SAD, mogao da zakomplikuje stvari za Kosovo.

– Ako se desničarske snage budu ponašale kako je predviđeno, i ako se Tramp vrati na mesto predsednika, onda je teško da će Kosovo proći bolje u međunarodnim krugovima bez suštinske promene kursa. Ukoliko Kurti ostane na vlasti, možemo očekivati nastavak dosadašnjeg puta antagonizma – zaključio je Bankroft.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here