EPA/Ermal Meta
Aljbin Kurti

Kosovski analitičar Nedžedin Spahiu smatra da je strategija koju kosovski premijer Aljbin Kurti primenjuje u dijalogu sa Srbijom kratkoročna i da će se stvarni uspeh meriti samo uzajamnim priznavanjem, prenosi Ekonomija onlajn.

Spahiu je u emisiji “Balkanski razgovori” na “Juronjuz Albanija” ocenio da će Kurti pasti sa vlasti ukoliko ne uspe da dobije priznanje od Srbije.

“U političkom smislu, Kosovo je američka beba, koju pokušava da natera da hoda. Važno je da su oni u dijalogu. Ako Kurti ne uspe da dobije priznanje od Srbije, biće uklonjen sa vlasti, jer za male nacije nije dovoljno da politički lider ima samo podršku naroda”, rekao je Spahiu.

Spahiu navodi i da Kurti pritiskom može da smanji cenu koju Kosovo “mora da plati” da bi od Srbije dobilo priznanje.

“Premijer Aljbin Kurti koristi svoju moralnu i intelektualnu superiornost, koju njegovi prethodnici nisu koristili, ali ovo je dobra strategija za početak, jer može da smanji cenu koju Kosovo mora da plati da bi dobilo priznanje od Srbije. Kapitalizacija kosovskih interesa je ako primora Vučića da prizna Kosovo po najnižoj mogućoj ’ceni’”, rekao je Spahiu.

Prema njegovim rečima, suština dijaloga leži u činjenici da Kosovo treba da da nešto u zamenu za priznanje, a to su, podseća, najavili i francuski predsednik Makron i američki predsednik Bajden u upućenim pismima.

“Prava suština dijaloga je pitanje koje francuski predsednik Makron postavlja premijeru Kurtiju, šta će dati da bi dobio priznanje. I predsednik Bajden u svojim pismima traži od predsednika Srbije da prizna Kosovo i poručuje predsedniku Kosova da se pripremi za teške kompromise”, kaže Spahiu.

Spahiu podseća i da kosovski saveznici insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština.

Kaže da, kada se otvori diskusija o ZSO i o obimu nadležnosti, premijer Kurti i njegova vlada ne bi trebalo da prave greške, “ali bi trebalo da se napomene da ZSO stupa na snagu onog trenutka kada Srbija prizna Kosovo”.

1 KOMENTAR

  1. I ova je bistar je kao melo (hrana za svinje)….
    ZSO je obavezujuća tačka i nije ni na kakvo priznanje vezana (kojeg i onako i ovako neće biti)

    A kao drugo, spremni smo da priznamo Kosovo ako se svi šiptari izsele sa tih područja na najmanje 350 godina…

    Eto, to je pošten uslov i svi su na dobitku.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime