Tanjug
Ivica Dačić

“Ako neko želi da donese neki non-pejper sa uslovima u vezi sa Kosovom i Metohijom, neka ne gubi vreme, jer Srbija neće pristati ni na kakve ucene”, poručio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Povodom najavljene posete Beogradu i Prištini evropskog posrednika za dijalog o Kosovu i Metohiji Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu Metjua Palmera, Ivica Dačić je rekao da je realno očekivati da će EU i SAD nastupati zajedno na Zapadnom Balkanu jer se, kako kaže, promenio njihov odnos.

Dačić je istakao da očekuje teške pritiske u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, ali je rekao da je, međutim, situacija na terenu sada drugačija i da Srbija više nije u situaciji da “samo osluškuje i gleda kako reaguju gospodari”.

– Pritisak će se pojačati, ali sve zavisi od političkog rukovodstva koje je u Beogradu, a mi nećemo pristajati na ucene. Ako neko planira da donese non-pejper u Srbiju, neka ne gubi vreme – naglasio je Dačić.

Ukazao je na mnogo puta ponovljeni stav predsednika Aleksandra Vučića da Srbija želi kompromis i dogovor, ali da ne prihvata nikakve ucene koji bi podrazumevale priznanje Kosova.

– Uvek smo bili za dijalog, nikada nismo bili za to da potpišemo nešto, a da se kasnije ne pridržavamo toga kao što je radila Priština. Biće teških pritisaka, ali ako neko želi korektan odnos, mi smo tu – kazao je Dačić.

Upitan da li će “non-pejper” možda biti rezultat najavljenih posete Lajčaka i Palmera, Dačić je rekao da te posete mogu biti obrazložene time da su prošli izbori na Kosovu i da se vidi kakva će dalje biti situacija kada je reč o nastavku dijalogu, ali da više od toga ne može da se očekuje jer, kako je rekao, vlada u Prištini još nije formirana.

– Ta vlada će biti veoma ekstremna, odbijali su bilo kakav dijalog, nije ništa sada optimistično u smislu da je albanska strana nevina, a da u nama neko gleda krivca, to više nije tako – rekao je Dačić.

 

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here