EPA/Sergei Ilnitsky

Načelnik Generalštaba rumunske vojske Georgita Vlad upozorio je danas da će, ako Rusija pobedi u Ukrajini, sledeća meta biti Moldavija, kao i da se mogu očekivati tenzije na Zapadnom Balkanu.

– Ako Putin pobedi u Ukrajini, glavna meta će biti Republika Moldavija. Bićemo svedoci tenzija na Zapadnom Balkanu. Više sam nego uveren da će politika predsednika Putina eskalirati u bliskoj budućnosti – rekao je rumunski general u intervjuu za RSE na rumunskom jeziku.

On je dodao da Rumunija nije spremna za potencijalni sukob s Rusijom, ali da na tu mogućnost mora da se pripremi, prenosi Politiko.

– Stanovništvo Rumunije, kao i celokupno stanovništvo Evropske unije i Evrope, mora biti zabrinuto – zaključio je Vlad.

Prvi čovek rumunske vojske se založio za dobrovoljnu osnovnu vojnu obuku za muškarce i žene do 35 godina, i ocenio da je ukidanje obaveznog vojnog roka u Rumuniji razlog za nedovoljnu spremnost vojske te zemlje.

Vlad je takođe pozvao na zakonske reforme kako bi se Rumunija osnažila da se brani od ruskih dronova.

Nedavno su i drugi zapadni vojni lideri upozorili na rizike od mogućeg vojnog sukoba sa Rusijom poput britanskog generala Patrika Sandersa i nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa.

Pistorijus je rekao da je ruski napad na vojnu alijansu NATO moguć za “pet do osam godina”.

Holandski admiral Rob Bauer, visoki zvaničnik NATO, rekao je da se vojni blok suočava sa “najopasnijim okolnostima u svetu u poslednjih nekoliko decenija”.

– Ruska Federacija je postala problem za svetski poredak, za demokratiju. Zapravo, to je ruski rat s demokratskim svetom. Ovo nije rat s Ukrajinom – zaključio je Vlad.

Moskva, s druge strane, odbacuje zapadne optužbe i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su procene da Rusija neće stati na Ukrajini “apsurdne”.

6 COMMENTS

  1. Ko je to “mi”i koga ce mo da porobimo?
    I Ako Rusija pobedi koga?
    Imas li ti pojma uopste sta pricas?
    Ajde budi konkretan ?!
    Ako uopste znas sta znaci ta rec?

  2. zašto svi govore ako <rusija pobedi, ta reč ako kod rusa ne postoji jednostavno smo svedoci da ih rusi polako ali sigurno satiru i ako ih naljute neće više ni postojati.
    NJima teritorije ne treba da im treba već bi odavno zauzeli najmanje pola ukraine
    Rusi neće napred štite civilno stanovništvo i sada na liniji razdvajanja satiru ukraince i ne idu dalje već čekaju sledeću turu da ih zamene i tako dok ih ne istrebe.to ukrainci ne vide. Jedino ameri i eu imaju koristi od pogibije ukrtainaca.

  3. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here