Tanjug
Kosovska Mitrovica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Amerika traži priznanje Kosova. Sledeće nedelje se tokom generalne debate na Generalnoj skupštini UN predsednik sastaje sa brojnim svetskim zvaničnicima, a Kosovo će biti i dominantna tema, piše Sputnjik.

Vučić je podsetio i na pismo koje je nedavno američki predsednik Donald Tramp uputio Srbiji, iz kojeg je jasno da SAD očekuju od Srbije da prizna nezavisnost Kosova. Predsednik Srbije je dodao i da će u nešto blažoj formi, a verovatno pred kraj dijaloga, to reći i ostale zapadne zemlje koje su priznale Kosovo.

Ako je situacija takva, koliki manevarski prostor ostaje Srbiji u ovim pregovorima i da li ga uopšte ima? Šta Vučić može u Njujorku da razgovara sa zapadnim zvaničnicima, ukoliko oni traže samo priznanje Kosova?

Zoran Milivojević, diplomata u penziji, za Sputnjik kaže da i pored ovakvog stava SAD Srbija ima manevarski prostor, jer državnost samoproglašene nezavisnosti Kosova nije potvrđena na globalnom planu.

– I nije potvrđena tamo gde to suštinski treba da se potvrdi, a to su Ujedinjene nacije i Savet bezbednosti. A jedino na tim adresama je moguće da se državnost potvrdi u punom smislu i da Kosovo kao država obezbedi pun državno-pravni subjektivitet – objašnjava on.

Dokle god to nije na ovom nivou potvrđeno, Beograd ima manevarski prostor da osporava kosovsku državnost, jer na strani Srbije ostaje međunarodno pravo.

Ono što je, kako kaže, politički opasno, jeste stav Zapada koji je u neku ruku i pretnja Srbiji za buduće odnose sa zapadnim državama, a na srednji rok dovodi u pitanje i proces evrointegracija Srbije i njeno članstvo u Evropskoj uniji.

– Jer potpuno je jasno da će zapadne države uslovljavati ulazak Srbije u EU priznanjem Kosova. Za zapadne centre moći, na čelu sa Vašingtonom, priznanje je važno jer zaokružuju kontekst koji je nasto NATO agresijom 1999. A tako zaokružuju i ceo geopolitički interes i strategiju koja se na tome zasnivala, a to je da se ovaj prostor definitivno uključi u NATO. Time bi se ovaj prostor udaljavao od država poput Rusije ili Turske, koje ovde imaju uticaja – kaže Milivojević.

7 COMMENTS

  1. Najveći interes Zapada da Srbija prizna Kosovo za legalnu državu je taj, da bi Srbija tim priznanjem zapravo priznala da je napad na Srbiju 1999 godine, bio legalan čin, i da Srbija više nebi imala pravo da traži naknadu za štetu od bombardovanja, koja se procenjuje da je 50-100 milijardi dolara. Što vreme odmiče taj potencijalni zahtev Srbije sve više dobija na snazi i na kraju će sazreti za plaćanje. Eventualnim priznanjem legalnosti novostvorene države Srbija bi u tom slučaju izgubila šanse da dobije naknadu. Tih 50-100 milijardi dolara je zapravo najveći problem za zapadne zemlje, a samo nepriznavanje Kosova je više za njih samo diplomatski neuspeh.

  2. no nisu srbiji ruke vezane jedino amerika moze da odlucuje o kosovu ako vucic kaze trampu sluga sam pokoran a onda spremajte se vojnici za avganistan

  3. Vucic je najveci Srpski izdajnik .Sta ima da oregovara sa onima koji su nam na silu oduzeli Kosovo.Tosu Amerika i Nemacka.Zasto izlazi u javnost sa izjavama daje provlem sta Amerika misli.Izdajnik.Moraju svi Srbi iz celoga sveta dase ujedine i daga posalju u istoriju.Toje Seseljev bednik.Svi Srbi iz inoatranstva u Srbiju za vreme izbora i protiv izdajnika Vucica.On gazi i ne postuje borbu i zrtve ljudi koji su dali zivote za Kosovo.Izfajnik.Sta trazi da pregovara sa Merkelovom kad oni otvoreno rade danam uzmu kosovo.On.je najveci neprijatelj Srbije.Dolazimo svi Srbi iz kako oni kazu dijaspore. Cijaje to rec otpadnici Srbije.Gladacemo za Srbiju a ne Diktatora kakvog ne pamti narod Srbije Vucica.

  4. Jesu.Na političkoj sceni Srbije već poodavno nema ozbiljnog političara koji argumentima parira onima koji mu oduzimaju srce,ubijaju dušu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here