pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oklopno vozilo američke vojske M2 „Bredli“ je zastarelo. Pentagon želi novo perspektivno vozilo koje će ispuniti brojne zahteve, od veštačke inteligencije do sposobnosti da funkcioniše su svim klimatskim uslovima i da ima velike mogućnosti manevrisanja. Kada će na njega moći da računa nije poznato jer se program realizuje gotovo dve decenije.

Program „Future Combat Systems“ (FCS) je započet 2003. godine, kao jedan od najvećih projekata modernizacije vojske SAD od vremena Drugog svetskog rata. Reč je o proizvodnji čitave porodice oklopnih vozila sa posadom i robotskim oklopnim vozilima koja funkcionišu u jedinstvenoj mreži.

Ukupna vrednost FSC je premašila 300 milijardi dolara. Pentagon je planirao da do 2015. godine rasporedi prvu brigadu sa novom tehnikom i da do 2030. godine formira 15 jedinica. Međutim, 2009. godine je prekinuto finansiranje, a kasnije je program u potpunosti obustavljen, oslobođena sredstva preusmerena na borbu protiv terorizma.

Neophodna veštačka inteligencija

Na tenderu u okviru programa „Optionally Manned Fighting Vehicle“ (OMFV) učestvuje pet kompanija. Sa realizacijom se počelo 2018. godine, 2020. godine je projekat zaustavljen, a nedavno je konkurs obnovljen.

Za OMFV je izdvojeno više od 4,5 milijardi dolara. Očekuje se da će do 2025. godine troje finalista dostaviti prototipove i da će do 2027. godine, posle ispitivanja, Pentagon odabrati pobednika konkursa. Serijska proizvodnja je planirana 2029. godine.
Kupac je izrazio želju da novo borbeno vozilo pešadije (BMP) ima veštačku inteligenciju i da se daljinski kontroliše.

Posadu će činiti samo dva vojnika, iako je kapacitet najmanje šest vojnika. Prelazak u borbeni položaj bi trebalo da se dogodi za 15 minuta.
BMP bi trebalo da funkcioniše u bilo kojim vremenskim uslovima, da se bori danju i noću i u uslovima ograničene vidljivosti. Naoružanje će činiti artiljerijski i raketni sistemi. Na preciznost gađanja ne bi trebalo da utiče to da li je vozilo u pokretu ili ne. Predviđeno je da posada dobija pomoć i od dronova koji će obezbeđivati informacije o cilju.

Generali mole da se posebna pažnja posveti efikasnosti borbenog vozila u sukobima u gradskoj sredini, a žele i da u konstrukciji vide isključivo savremene materijale, pouzdane agregate, ekonomičan i bešuman motor. Tražili su da se troškovi održavanja i eksploatacije smanje. Pritom, ne treba zaboraviti na kompaktnost kako bi transportni avion C-17 mogao da odmah ponese dva vozila.

Beskonačni pokušaji

Za sada nije poznato da li će moći da se ispune svi zahtevi. Pentagon već nekoliko godina bezuspešno traži zamenu za M2 „Bredli“.

Projekt „Ground Combat Vehicle“ (GCV) je podrazumevao proizvodnju serijskog modela novog oklopnog vozila BMP do 2018. godine. Vojska je računala na dve hiljade jedinica.

Predviđeno je, u zavisnosti od karaktera zadatka, da se na korpus-kapsule stavljaju različiti kompleti oklopa. Kapacitet je najmanje devet vojnika. Vozilo je sigurnije od „Bredlija“, okretnije i izdržljivije na bojnom polju.

Pentagonu je bila potrebna univerzalna platforma kako za gradske uslove tako i za druge terene. Deo tehnologije će preuzeti iz projekta nemačkog oklopnog vozila sa gusenicama „Puma“, uzimajući u obzir iskustvo iz sukoba u Iraku i Avganistanu. Inženjeri nisu bili ograničeni gabaritom vozila, tako da je, uključujući sve vojne zahteve, težina vozila premašila 63 tone.

Tokom 2014. godine su program obustavili zbog finansijskih poteškoća. Jedan od razloga je i skupa serijska proizvodnja, jer je cena jednog oklopnog vozila 20 miliona dolara, iako se računalo da će biti do deset miliona dolara. Drugi razlog je to što su mnoga tehnička rešenja bila neprimenjiva u stvarnosti.

„Bredli“, koji je 80-tih godina 20. veka, primljen u naoružanje, je zastareo. Sve mogućnosti za njegovu modernizaciju i tehnološki resursi su već iscrpljeni. BMP sada nije moguće ojačati savremenim sistemima aktivne zaštite, novom elektronikom, a eksploatacija u Iraku je otkrila da ne može da preživi udare, da mu je slab oklop za udar mina i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Očigledno je da za ratove 21. veka, o kojima Pentagon u poslednje vreme često govori, „Bredli“ nije pogodan. U slučaju sukoba velikih razmera sa ozbiljnim protivnikom pešadija neće imati čime da se preveze.

Drugačiji pristup

Rusko Ministarstvo odbrane, takođe radi na proizvodnji novih BMP i to sa većim uspehom.

Teško borbeno oklopno vozilo na guseničnoj platformi „Armata“ T-15 već prolazi državna ispitivanja. Prvi put su je javno prikazali na Paradi pobede 2015. godine, a 2016. godine su Oružane snage Rusije dobile eksperimentalnu verziju.

Tvorci tvrde da je T-15 najzaštićenije borbeno vozilo na svetu. Njegova najvažnija osobina je protivminska konstrukcija trupa, koja može da izdrži detonaciju i najmoćnijih nagaznih mina. Sistem aktivne zaštite „Avganit“ u automatskom režimu otkriva i uništava protivtenkovske granate na daljinu.
Oklopnim vozilom od 55 tona upravljaju tri člana posade, koji se nalaze u izolovanom delu. Desantnu grupu čini devet vojnika. Prostor za gorivo i prostor za municiju su odvojeni pregradama, što praktično eliminiše fatalne posledice čak i ako se prodre u trup.

T-15 je predviđen za podršku pešadije, uništavanje ljudstva i lakih oklopnih vozila primenom borbenog modula sa automatskim topom od 57 milimetara na daljinsko upravljanje.

Brzina paljbe je veća od 80 metaka u minuti, početna brzina projektila je do jednog i po kilometra u sekundi. Metak prodire u oklop od 120 milimetara na udaljenosti od jednog i po kilometra. Oklopno vozilo takođe ima i puškomitraljez PKTM kalibra 7,62 milimetara i protivtenkovski raketni bacač. Pored toga, predviđeno je korišćenje vođenih 57-milimetarskih projektila za uništavanje helikoptera i dronova.
Posebno je interesantan sistem za upravljanje paljbom sa elementima veštačke inteligencije. T-15 može sam da traži ciljeve na bojnom polju, raspoznaje ih i bira najprioritetnije.

Drugi razvoj BMP-a je na bazi „Kurganec-25“. To je srednje oklopno vozilo pešadije mase do 25 tona za osam vojnika.

Naoružanje čini 30-milimetski automatski top i 7,62-milimetarski mitraljez. Pored toga, u trupu se nalaze dvostruki lanseri protivtenkovskog kompleksa „Kornet“.

Državna ispitivanja će biti završena 2022. godine. Plan je da se na ovoj platformi napravi BMP za Vazdušno-desantne jedinice vojske, samohodni artiljerijski nosač od 125 milimetara i oklopni transporter.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here