EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE
Sergej Lavrov

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u razgovoru sa novinarima izjavio da Moskva ne želi rat, ali da neće dozvoliti Zapadu da na najgrublji način ignoriše njene interese.

– Ako je do Rusije – rata biti neće. Međutim, Rusija neće dozvoliti Zapadu da na najgrublji način ignorišu naše interese. Pregovori po pitanju bezbednosnih garancija sa SAD i NATO nisu završeni – kazao je Lavrov odgovarajući na pitanje glavne urednice “Sputnjika” i televizije RT Margarite Simonjan da li postoji šansa da do rata uopšte dođe.

Govoreći o bezbednosnim garancijama Lavrov je kazao i da u odgovoru SAD i NATO postoje i određene „racionalne tačke“.

– Ne mogu da kažem da su pregovori završeni. Amerikanci i čelnici NATO su, kao što znate, preko mesec dana razmatrali poprilično jednostavne predloge koje smo izneli po pitanju garancija bezbednosti. Mi smo njihove odgovore dobili tek prekjuče, i kao što je u njihovom stilu, ti odgovori su veoma zamršeni iako postoje određene racionalne tačke, doduše po drugorazrednim pitanjima – kazao je on.

Takođe je rekao i da je odgovor NATO, za razliku od odgovora SAD, isuviše ideologizovan.

– Američki odgovor je primer diplomatske pristojnosti. Odgovor NATO je isuviše ideologizovan, do te mere da me je pomalo bilo sramota za one koji su pisali taj odgovor – dodao je on.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov trenutno razgovara sa novinarima o aktuelnim pitanjima ruske spoljne politike. Lavrov u studiju razgovara sa glavnom urednkiom agencije „Sputnjik“ Margaritom Simonjan, novinarom „Govorit Moskva“ Romanom Babajanom, Vladimirom Sungorkinom iz „Komsomolske pravde“ i Aleksejom Venediktovom iz „Eho Moskve“.

1 COMMENT

  1. Covek je u pravu, dobijeni rat se ne ponavlja. Gubitnici rata – bez ispaljenog metka – treba to da priznaju i potpisu papir, koji je nedovrsen jos u rukama velemajstora.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here