pixabay.com
Ilustacija

Sledeće veliko izumiranje bi moglo da bude podstaknuto visokim temperaturama, a buduće žrtve bi mogli biti ljudi.

U narednih 250 miliona godina skoro svi sisari mogu da izumru ako se planeta zagreje do temperatura koje je nemoguće izdržati. Situacija se dodatno pogoršava zbog formiranja superkontinenta u blizini ekvatora, navodi nova studija objavljena u časopisu Nature Geoscience.

Ako bi se ovo dogodilo, čovečanstvo očekuje izumiranje, ali bitno je naglasiti da mi ipak imamo najveće šanse za opstanak zbog tehnološkog napretka.

Kako se predviđa, veliki temperaturni ekstremi će se dogoditi zbog povećanja ugljen dioksida u atmosferi, što je delom i rezultat tektonske aktivnosti.

“Naša studija pokazuje da bi globalne temperature mogle biti oko 10-15 stepeni Celzijusa više nego danas, a samo na kopnu bi u proseku mogle biti između 25-30 stepeni više nego danas.”

Nadalje se predviđa da kada dođe do formiranja novog kontinenta, pitanje vrućine će postati veliki problem jer će za sisare biti nenastanjivo između 8 i 16 odsto Zemlje.

Takođe, za oko 250 miliona godina, Sunce će biti 2.5 puta svetlije nego sad, pa će više energije stizati na Zemlju i samim tim više je zagrevati. Ekstremne temperature će uništiti i naše izvore hrane, a to definitivno neće biti pogodno stanište ni za jednu vrstu.

8 COMMENTS

  1. U tom slucaju postat ce prijatno na sjevernom i juznom polu pa vasa teorija opet pada u vodu. .. postala nauka zanimljiva grana tko lupi vecu glupost bolji naucnik…

  2. Za 250 milijona gidina ljudi ako ne uniste sami sebe bice toliko napredni i razvijeni (barem neki) da ce vec nesto smisliti da prezive.Ne drzi se svako srba i cekica treba samo pogledati kako je pametan svet napredovao zadnjih 100 godina.A najteze je bilo otkriti tocak posle toga su se izumi kotrljsli ko po tockovima.

  3. Povećanjem procenta CO2 u atmosferi i temperature će se stvoriti neophodni uslovi za bujanje flore i ponovni nastanak megaprašuma . Naravno to će se desiti ako se zabrani dalja seba i uništavanje šuma.

  4. Ма дајте људи има ли ико паметан данас,па не знам хоћемо ли са овим проблемима преживети до Нове године а он прича о миленијумим. Објави нешто позотивно ведро а не те тзв.баба Ванга и сл.иди бре.

  5. Darko Glišić strahuje da bi stanovnici Srbije izumrli a sa njima bi nestalo i Srbije u slučaju da predsednik da neopozivu ostavku!
    Kakva nepravda !
    Mi da nestanemo odmah a ostatak sveta ima na raspolaganju još 250 miliona godina!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here