”Ako treba, ratovaćemo u Iraku”

0

Spremni smo na vojnu akciju: Loran Fabijus
 

"Vlada i manjine u Iraku tražile su pomoć i mi na to odgovaramo isporukama vojne opreme i humanitarnom pomoći. Ako bude potrebno, učestvovaćemo i u vazdušnim akcijama", rekao je Fabijus u govoru održanom na Institutu za političke nauke u Parizu.

 

Iz Francuske je ranije saopšteno da je ta zemlja spremna da učestvuje u vazdušnim napadima na Irak, ali je ovo prvi put da je to potvrdio i neko iz vlade, navodi agencija Frans pres.

 

"Neophodna je međunarodna akcija kako bi se odgovorilo na tu opasnost koja može da dođe i do naše teritorije. Više stotina francuskih džihadista nalazi se u Iraku i Siriji", rekao je Fabijus.

 

On je dodao da je u Siriji situacija "drugačija".

 

"Bašar al Asad (predsednik Sirije) čija je bliskost sa Islamskom državom utvrđena, ne može biti naš partner. Zato ćemo nastaviti da pružamo pomoć umerenoj opoziciji, koja se bori i protiv ekstremista i protiv Asada", rekao je Fabijus.

 

Pariz je pre godinu dana bio spreman da učestvuje u vazdušnim udarima na Siriju, ali su SAD tada odustale od toga. SAD u ovom trenutku pokušavaju da formiraju međunarodnu koaliciju u cilju borbe protiv džihadista iz redova Islamske države, koja pod kontrolom drži delove Iraka i Sirije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here