“Ako Ukrajina ne plati gas, ograničićemo im isporuke”

0

Gasprom insistira da Ukrajina redovno plaća gasa 

– Račun za isporuke u junu biće izdat 16. maja. Imaće vremena do 31. maja da ga plate – rekao je ruski ministar energetike Aleksander Novak.

 

Novak je rekao da će Gasprom ako račun ne bude plaćen do tada, imati mogućnost da ograniči isporuke ili da isporuči onoliko gasa koliko je plaćeno do 3. maja.

 

On se obratio novinarima posle razgovora sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom i ukrajinskim privremenim ministrom energetike Jurijem Prodanom u Varšavi, preneo je Itar-tas.

 

S druge strane Etinger je izjavio da će Evropska unija u maju održati sastanak s Rusijom i Ukrajinom o cenama gasa kako bi se izbeglo ometanje isporuke gasa.

 

Etinger je u Varšavi rekao da se mora naći kompromis u sporu Rusije i Ukrajine.

Rusija je znatno povećala cene gasa Ukrajini i zapretila da će ograničiti isporuke ako Kijev ne plati dug od 3,5 milijarde dolara i pristane na nove, više cene.

 

Etinger je o tome razgovarao s ministrima energetike Rusije i Ukrajine, Jurijem Prodanom i Aleksandrom Novakom. Dodao je da će novi razgovori biti održani sredinom i krajem maja kada će EU posredovati s ciljem da se dođe do pravične cene gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here