EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Pristupanje Ukrajine NATO-u pogoršaće unutrašnje ukrajinske probleme, za stanovnike samoproglašenih republika Donbasa to članstvo je „veoma neprihvatljiva perspektiva“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Veoma sumnjamo u to da će to pomoći da se Ukrajina nekako izbori sa svojim unutrašnjim problemom. Sa naše tačke gledišta, to će samo još više pogoršati situaciju zbog toga što, govoreći o pristupanju NATO-u, ni na koji način ne treba ignorisati mišljenje ljudi. A ako pitate nekoliko miliona ljudi u samoproglašenim republikama za mišljenje, shvatićete da je takvo članstvo u NATO-u za te ljude veoma neprihvatljiva perspektiva – rekao je Peskov.

Govoreći o situaciji u Donbasu, Peskov je rekao da nije zadovoljavajuća, ali najvažnije je da ne bude provokacija sa ukrajinske strane.

– Najvažnije je da ukrajinska strana ne planira provokacije. Svi vi znate da je predsednik Rusije Vladimir Putin održao telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom, gospođom Angelom Merkel i francuskim predsednikom, gospodinom Emanuelom Makronom, tokom koga je veoma detaljno izložio naše zabrinutosti i objasnio zašto je situacija alarmantna. Naša zabrinutost je iskazivana i drugim prestonicama i situacija bi zaista mogla biti bolja – rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, ruska strana zasad ne primećuje da ukrajinska strana namerava da se smiri, odstupi od agresivne tematike i da uzme pod kontrolu svoje jedinice u Donbasu.

– Zasad ne vidimo nameru ukrajinske strane da se na neki način smiri, da odustane od agresivne tematike, skrivajući se iza nekakvih efemernih pretnji, da ipak uzme pod kontrolu svoje jedinice oružanih snaga koje su raspoređene direktno pored linije razgraničenja, a koje su zapravo najčešće uzrok svih tih provokacija. Glavno je da više ništa ne izazove vojne akcije ukrajinskih Oružanih snaga protiv svog naroda – konstatovao je portparol Kremlja.

Na pitanje šta će preduzeti Rusija da zaštiti svoje državljane u slučaju eskalacije situacije u Donbasu, Peskov je rekao da je neumesno govoriti o tome, jer je situacija veoma napeta i bilo kakve izjave koje se kasnije mogu upotrebiti za formiranje pogrešne slike mogu samo doprineti eskalaciji te napetosti.

On je naglasio da su bezbednost i sudbina Rusa, uključujući i one u Donbasu, bezuslovni prioritet Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o eskalaciji situacije u Donbasu, naglasivši da je Severnoatlantska alijansa – jedini put za okončanje sukoba u Donbasu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here