Tanjug

Kako je krenulo Kosovo će pre postati američka nego takozvana nezavisna država, pošto sve više ulica, bulevara, autoputeva, trgova, spomenika, bista pa čak i butika nose imena bivših i sadašnjih zvaničnika SAD.

Poslednja u nizu je statua aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena koja će, kako je planirano, biti podignuta na Trgu prijateljstva kod Uroševca.

Da je politika takozvanog Kosova zapravo zvanična politika SAD-a jasno je gotovo svakom prolazniku u gradu sa većinskim albanskim stanovništvom. Ako ne naiđete na američku zastavu, ne postoji mogućnost da ne potrefite ulicu ili trg nazvan po poznatom Amerikancu.

Zvaničnici Prištine tu “amerikanizaciju“ svega i svačega podvode pod zahvalnost SAD-u za podršku borbi Kosova za nezavisnost. Ta zahvalnost je nešto tiša bila u vreme predsednikovanja Donalda Trampa iako su i tada sa prištinske strane stizali predlozi da se po donedavnom predsedniku SAD-a nazove jezero Gazivode.

Kako je na čelo SAD-a opet došao član Demokratske partije tako se vratila potreba kosovskih zvaničnika za servilnom zahvalnošću.

Nedavno su kod Uroševca počeli pripremni radovi na izgradnji Trga prijateljstva i podizanju statue aktuelnog predsednika SAD Dzozefa Bajdena. Zanimljivo, Trg prijateljstva biće izgrađen nedaleko od vojne baze “Bondstil” i u blizini puta koji nosi ime Boa Bajdena, pokojnog sina aktuelnog američkog predstavnika.

U blizini te saobraćajnice je i spomenik posvećen Bou Bajdenu koji je izgrađen prošle godine. Svega desetak metara od tog spomenika je i ulica koja nosi ime predsednika SAD Džoa Bajdena. Dakle, otac i sin Bajden kod Uroševca imaće i svoju ulicu i svoj spomenik.

Naravno, neće biti ni prvi ni jedini kojima se kosovski zvaničnici na taj način zahvaljuju ili dodvoravaju.

Evo šta je sve još na Kosovu dobilo ime po poznatim Amerikancima.

Klintonu bulevar i spomenik

Bulevar Bilu Klintonu otkrio je tadašnji predsednik Kosova Ibrahim Rugova, a na njegovom početku postavljen je plakat 6X6 metara sa Klintonovim likom.

Međutim, sam bulevar nije bio dovoljan da se pokaže zahvalnost SAD, pa mu je 2009. godine u centru Prištine podignut spomenik visok šest metara, čijem je otkrivanju prisustvovao i sam Bil Klinton.

Statua predstavlja nekadašnjeg američkog predsednika kako drži dokument od 24. maja 1999. godine kojim se odobrava ulazak trupa SAD na Kosovo.

Butik “Hilari”

Da se Bilova supruga ne bi osetila zapostavljenom, u Prištini je dobila butik sa svojim imenom “Hilari” u kome se prodaje ženska garderoba, a vlasnici su tada naveli da “jednostavno misle da njen stil treba popularizovati među mladim prištinskim poslovnim ženama”.

Vesli Klark

Nekadašnji komandant NATO-a Vesli Klark najviše je zadužio kosovske zvaničnike sudeći po imenima ulica, institucija, radnji… Tako Klarkovo ime nose “Univerzitetski studijski centar”, zatim ulice u Peći i Prizrenu pa jedna jedna auto škola, a u Ajvaliji nedaleko od Prištine i cvećara.

– U Ajvaliji imam cvećaru i dao sam joj ime Vesli Klark, zato što treba da se poštuje on. Ko ti je dao slobodu treba da se poštuje, zato ja imam poštovanje prema njemu. Zato sam ja rešio da mojoj firmi dam njegovo ime – objasnio je svojevremeno vlasnik cvećare “Vesli Klark” Idriz Makoli.

Tramp umalo da dobije jezero

Donedavni predsednik SAD-a Donald Tramp nije baš bio toliko popularan na Kosovu kao njegovi prethodnici, ali bez obzira na to, postojala je ideja da se Priština i njemu zahvali. Tako su sve glasniji bili predlozi da se po Trampu nazove jezero Gazivode koje je i da danas predmet sporenja srpske i albanske strane.

Šta više, bivši američki predsednik uspeo je, navodno, u jednom trenutku da ujedini “zaraćene” strane. Na to je prošle godine ukazao Ričard Grenel, doskorašnji američki specijalni izaslanik za Kosovo.

– Kako nazvati jezero koje za Kosovo i Srbiju predstavlja ozbiljnu prepreku uprkos kompromisu koji su osmislile SAD za pokretanje studije o izvodljivosti radi stvaranja radnih mesta i više energije za region… pa su se obe strane složile s novim imenom: Jezero Tramp – napisao je Grenel na Tviteru.

Ko još ima ulice na Kosovu

Nema svetskog zvaničnika koji je bio na albanskoj strani Kosova tokom devedesetih godina, a da nema ulicu u Prištini.

Na taj način su svoju ulicu dobili i bivši britanski premijer Toni Bler, nekadašnja državna sekretarka SAD-a Madlen Olbrajt i Vilijam Voker, bivši šef kosovske verifikacione komisije OEBS-a koji ima i spomenik.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here