EPA/Christophe Karaba
Dik Marti

Kao bomba je odjeknula vest iz Tirane da će od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope tražiti reviziju rezolucije o trgovini organima tokom rata na Kosovu. U tom pravcu albanski parlament je već načinio prvi korak, odbacivši izveštaj Dika Martija s obrazloženjem da su njegove tvrdnje o “ubijanju ljudi radi vađenja i prodaje njihovih organa i ilegalnoj trgovini ljudskim organima u Albaniji i na Kosovu ostale neargumentovane, neodobrene i nezasnovane na dokazima i činjenicama”.

Taj izveštaj je jedna od ozbiljnih prepreka da Kosovo postane država, pojašnjava za “Vesti” Ljuban Karan i ističe da su to shvatili, jer znaju da se na te zločine zgrozio čitav svet.

– Oni su svojevremeno pokušali da preko švajcarske službe bezbednosti ubede Dika Martija i zaplaše ga kako se srpska služba bezbednosti sprema da uz pomoć kriminalnog miljea izvrši atentat na njega. Cilj im je, kaže, bio da probaju da utiču na onoga koje pravio izveštaj.

– Izveštaj Dika Martija je značajan jer je promenio sliku koju je Zapad dao o Kosovu. Oni su pokušali da miniraju važnu stvar – kazao je Karan.

On je istakao da nije samo Hašimu Tačiju, koji se dovodi u vezu s trgovinom organima, važno da se taj Martijev izveštaj poništi, već i tamošnjem političkom vrhu.

– Vlast u Prištini bi da ubije dve muve jednim udarcem, odnosno da ojačaju ideju državnosti Kosova i da kompromituju Srbiju – zaključio je Karan.

Reagovala je i članica delegacije Srbije pri PS SE Biljana Pantić Pilja, rekavši da bi bio skandal neviđenih razmera ako bi došlo do opovrgavanja izveštaja izvestioca Dika Martija o zločinima bivših pripadnika tzv. OVK.

– Nije reč o rezoluciji Martija, već o trgovini organima za koju su glasali poslanici 47 zemalja, a usvojena je na osnovu Martijevog izveštaja – rekla je ona.

Šef srpske delegacije u PS SE Ivica Dačić, međutim, tvrdi da se nikad nije desilo da PS SE revidiraju ranije donete rezolucije.

– Neće ni sada – kazao je Dačić za Kosovo onlajn, istakavši da su to bezuspešni pokušaji da se ospore teške optužbe za trgovinu organima, zbog čega je formiran i Specijalizovani sud u Hagu.

Rama je optužio Rusiju da je uticala na “priču o žutoj kući i trgovini organima, a inicijativu je pokrenula Ramina Socijalistička partija sa ciljem da se zatraži poništenje optužnica Specijalnog suda protiv bivših čelnika OVK, među kojima je i Hašim Tači.

Rezolucija iz 2011.

PS SE je usvojila 2011. izveštaj Dika Martija i rezoluciju o trgovini ljudskim organima na Kosovu kojom se poziva na međunarodnu istragu ovih optužbi. Prema izveštaju, mreža koju su predvodili Hašim Tači i drugi lideri terorističke OVK bila je umešana u trgovinu heroinom, oružjem i ljudskim organima po završetku sukoba, a Srbi kidnapovani i ubijani da bi im se vadili organi.