Printscreen

Politički analitičar Fitim Saljihu kaže da je dijalog jedini način za regulisanje nerešenih pitanja i normalizovanje odnosa u korist građana i Kosova i Srbije, ali je vrlo skeptičan po pitanju njegovog brzog okončanja.

– Bez rešavanja političkog pitanja, odnosno uzajamnog priznavanja, nijedan drugi sporazum ne može okončati neprijateljstvo između Kosova i Srbije. Lično vidim malu mogućnost da Srbija kratkoročno prizna nezavisnost Kosova. Zbog toga će ovaj problem, nažalost, i dalje trajati kao zamrznuti diplomatski sukob – kazao je Saljihu.

Dijalog treba nastaviti na jasnim principima konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa i uzajamnom priznavanju, smatra Saljihu i dodaje da delimični dogovori neće unaprediti odnose dve suprotstavljenje strane.

– Kosovo i Srbija nemaju sukob ekonomske prirode, niti nepriznavanja imena, jezika ili crkve, kao što je slučaj sa drugim zemljama u regionu, niti bilo koje druge vrste problema. Kosovo i Srbija mogu da potpišu hiljadu drugih sporazuma – za sport, energetiku, arhive i tako dalje, ali neprijateljstvo će i dalje pratiti odnose dve države i dve nacije dok Srbija ne prizna Kosovo – zaključuje Saljihu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here