EPA/Kusthrim Ternava

Mišljenje stručnjaka na Kosovu iz različitih oblasti je da proces dijaloga između Srbije i Kosova karakteriše nedostatak pune transparentnosti, prenosi Ekonomija onlajn.

Stručnjak za politička pitanja Arben Fetoši u izjavi za Ekonomiju onlajn rekao da bi primarni zadatak Vlade i institucija trebalo da bude postizanje širokog političkog i društvenog konsenzusa u nastojanju da se uspostavi zajednički front prema Srbiji.

Prema njegovim rečima, pozitivan epilog dijaloga po Kosovo je nemoguće postići bez agresivnijeg pristupa i povećanja pritiska međunarodnog faktora.

– U tom smislu, mislim da je primarni zadatak Vlade i drugih institucija da se na početku obavežu na široki politički i društveni konsenzus u nastojanju da se stvori zajednički front protiv Srbije. Želim da istaknem da ne očekujem pozitvan epilog ovog procesa bez agresivnijeg pristupa i povećanja pritiska međunarodnog faktora i bez intervencije SAD u ovom procesu kao našeg partnera – rekao je Fetoši.

Mišljenje bivšeg predsednika Privredne komore Kosova Safeta Grdžaljiu je da je tokom procesa dijaloga Srbija dobila na vremenu, a pozicija Kosova je oslabljena činjenicom da Evropa nije jedinstvena kao što je bila.

– Zajednički imenitelj rešenja problema na Zapadnom Balkanu nije Kosovo, to je Srbija i prihvatanje realnosti između sveobuhvatnog sporazuma u ​​odnosu na Kosovo i Srbiju – rekao je Grdžaljiu.

Profesor Dritero Arifi je rekao da je dijalog između Kosova i Srbije može doći do epiloga tek kada su SAD i EU snažno odlučne u tom pogledu. Arifi je rekao da ove dve sile treba da izvrše pritisak na Srbiju da prihvati realnost.

3 COMMENTS

  1. SAMO moze te da prtisnite srbiju na GAJTAN. Sta to srbija nije ispunila sada kao srbija dobija UZVRAT priznajenje srbije stvarno ovi iz zapada misle da SRPSKO STANOVISTVO misli da srbija nije priznata u UN pa zavisi od svetske sile pristine

    Prosao je rok takozvanom kosovo bez srbije nema kosovo nigde tacka. Ni u UNESCO nato eu. I tako dalje

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here