EPA/Martial Trezzini
Karla del Ponte

Prištinski advokat Tom Gaši najavio je da priprema civilnu tužbu protiv nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Tužbu će, kako objavio na Fejsbuku, podneti u svojstvu advokata i na osnovu ovlašćenja Mersina Katucija iz Albanije.

– U svojstvu advokata i po ovlašćenju gospodina Mersina Katucija, priprema se krivična prijava, kao i građanska parnica protiv švajcarskog senatora Dika Martija koji je tajno došao na imovinu i u kuću gospodina Katucija. Uako u kući porodice Katuci nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima Marti je prevario i zaveo Savet Evrope. Navodno su u njegovoj kući držali stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, ilegalno ih mučili, ubijali i uzimali njihove organe za međunarodnu trgovinu – rekao je Gaši.

On je dodao da je lažni izveštaj Dika Martija zaveo i poslanike kosovskog parlamenta, koji su glasali za Specijalni sud.

– Lažni izveštaj Dika Martija zaveo je Savet Evrope koji je ovlastio američkog tužioca Euleksa Klinta Villiamsona da istražuje ove navode, a 82 poslanika Republike Kosovo u avgustu 2015. godine zavedena su zveštajem Vilijamsona o potrebi formiranja za Specijalnog suda – rekao je između ostalog Gaši.

Gaši je takođe dodao da će Del Ponte tužiti “jer je u svojoj knjizi koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK, koje je eksploatisao Dik MArti za njegov lažni izveštaj”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here